Duminică
17 Feb 2019
8:36 AM


Formularul pentru autentificare

Bine aţi venit Vizitator | RSS
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Principală Vechiul Testament - Pagina 12 - Forum Înregistrare Autentificare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
Moderatorul forumului: gabitza  
Forum » Stil de viață » Diverse » Vechiul Testament (Sa citim Cuvantul lui Dumnezeu!)
Vechiul Testament
gabitzaData: Luni, 07 Sep 2015, 9:22 AM | Mesaj # 166
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 5


1. In vremea aceea a chemat Moise tot Israelul si le-a zis: "Asculta, Israele, poruncile si legile pe care le voi rosti eu astazi in auzul urechilor voastre: invatati-le si siliti-va sa le pliniti.

2. Domnul Dumnezeul vostru a incheiat cu voi legamant in Horeb.

3. Legamantul acesta nu 1-a incheiat Domnul cu parintii nostri, ci cu noi, cei ce suntem astazi cu totii vii aici.

4. Fata catre fata a grait Domnul cu voi din mijlocul focului de pe munte;

5. Iar eu am stat in vremea aceea intre Domnul si intre voi, ca sa va spun Cuvantul Domnului, caci voi v-ati temut de foc si nu v-ati suit in munte, -- si a zis Domnul:

6. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-am scos din pamantul Egiptului, din casa robiei.

7. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.

8. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a celor ce sunt sus in cer, sau jos pe pamant, sau in apa si sub pamant.

9. Sa, nu te inchini lor, nici sa le slujesti, caci Eu Domnul Dumnezeul tau sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseste vina parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam pentru cei ce Ma urasc.

10. Si Ma milostivesc pana la a! miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.

11. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul Dumnezeul tau nepedepsit pe cel ce ia numele Lui in desert.

12. Pazeste ziua odihnei, ca sa o tii cu sfintenie, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau.

13. Sase zile lucreaza si-ti fa toate treburile tale;

14. Ziua a saptea este ziua de odihna a Domnului Dumnezeului tau. Sa nu faci in ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul tau, nici asinul tau, sau alt dobitoc al tau, nici strainul tau care se afla la tine, ca sa se odihneasca robul tau si roaba ta cum te odihnesti si tu.

15. Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si Domnul Dumnezeul tau te-a scos de acolo cu mina tare si cu brat inalt si de aceea ii-a poruncit Domnul Dumnezeul tau sa pazesti ziua odihnei si sa o tii cu sfintenie.

16. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa traiesti ani multi si sa-ti fie bine in pamantul acela, pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da tie.

17. Sa nu ucizi!

18. Sa nu fii desfranat!

19. Sa nu furi!

20. Sa nu dai marturii mincinoase asupra aproapelui tau!

21. Sa nu poftesti femeia aproapelui tau si sa nu doresti casa aproapelui tau, nici tarina lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici asinul lui, nici orice dobitoc al lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tau!

22. Cuvintele acestea le-a grait Domnul catre toata adunarea voastra, pe munte, din mijlocul focului, al norului, al intunericului si al furtunii, cu glas de tunet si altceva n-a mai grait si le-a scris pe doua lespezi de piatra si mi le-a dat mie.

23. Si cand ati auzit glasul din mijlocul intunericului si muntele ardea, v-ati apropiat de mine toate capeteniile semintiilor voastre cu batranii vostri

24. Si ati zis: "Iata, Domnul Dumnezeul nostru ne-a aratat slava Sa si maretia Sa si glasul Lui l-am auzit din mijlocul focului. Astazi. am vazut ca Dumnezeu graieste cu omul si acesta ramane viu.

25. Si de ce sa murim noi? Ca focul acesta ne va mistui si de vom mai auzi glasul Domnului Dumnezeului nostru vom muri.

26. Caci este oare vreun om care sa auda glasul Dumnezeului celui viu graind din mijlocul focului, cum am auzit noi, si sa ramana viu?

27. Apropie-te dar tu si asculta toate cate-ti va spune Domnul Dumnezeul nostru si apoi ne vei spune tu noua toate cate-ti va grai Domnul Dumnezeul nostru, si noi vom asculta si vom face.

28. Iar Domnul a auzit cuvintele voastre, cum graiati cu mine, si mi-a zis Domnul: Am auzit cuvintele poporului acestuia, pe care le-au grait catre tine, si tot ce-au grait este bine.

29. O, de ar fi inima lor asa, ca sa se teama de Mine si sa pazeasca toate poruncile Mele in toata vremea, ca sa le fie bine si lor si fiilor lor in veci!

30. Du-te si le spune: intoarceti-va in corturile voastre!

31. Iar tu ramai aici cu Mine; si-ti voi spune toate poruncile, hotararile si legile ce trebuie sa-i inveti ca sa le pazeasca in pamantul acela, pe care li-l dau Eu in stapanire.

32. Si sa le zici: Vedeti, sa va purtati asa cum v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru si sa nu va abateti nici la dreapta, nici la stanga!

33. Sa umblati pe calea aceea pe care v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru, ca sa fiti vii si sa va fie bine si sa traiti vreme multa in pamantul acela pe care il veti lua in stapanire".


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/deuteronomul/5/


 
gabitzaData: Marţi, 08 Sep 2015, 9:41 AM | Mesaj # 167
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 6


1. "Iata poruncile, hotararile si legile pe care mi-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru sa va invat, ca sa le paziti in pamantul acela in care mergeti, ca sa-l luati in stapanire:

2. Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau si toate hotararile Lui si poruncile Lui, pe care ti le spun eu astazi, sa le pazesti tu si fiii tai si fiii fiilor tai, in toate zilele vietii tale, ca sa se inmulteasca zilele tale.

3. Asculta dar, Israele, si sileste-te sa implinesti acestea, ca sa-ti fie bine Si sa va inmultiti foarte, precum ti-a grait Domnul Dumnezeul parintilor tai ca-li va da pamantul unde curge lapte si miere. Acestea sunt hotararile si legile pe care le-a dat Domnul Dumnezeu fiilor lui Israel in pustie, dupa iesirea lor din pamantul Egiptului.

4. Asculta, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.

5. Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, din toata inima ta, din tot sufletul tau si din toata puterea ta.

6. Cuvintele acestea, pe care ti le spun eu astazi, sa le ai in inima ta si in sufletul tau;

7. Sa le sadesti in fiii tai si sa vorbesti de ele cand sezi in casa ta, cand mergi pe cale, cand te culci si cand te scoli.

8. Sa le legi ca semn la mana si sa le ai ca pe o tablita pe fruntea ta.

9. Sa le scrii pe usorii casei tale si pe portile tale.

10. Iar cand te va duce Domnul Dumnezeul tau in pamantul acela pentru care s-a jurat parintilor tai: lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, ca sa ti-l dea cu cetati mari si frumoase, pe care nu le-ai zidit tu,

11. Cu case pline de toate bunatatile, pe care nu le-ai umplut tu, cu fantani sapate in piatra, pe care nu le-ai sapat tu, cu vii si cu maslini, pe care nu le-ai sadit tu, si vei manca si te vei satura,

12. Atunci, pazeste-te, sa nu se ademeneasca inima ta, ca sa uiti pe Domnul Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei.

13. Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau si numai Lui sa-I slujesti, de El sa te lipesti si pe numele Lui sa te juri.

14. Sa nu mergeti dupa alti dumnezei, dupa dumnezeii popoarelor, care se vor afla imprejurul vostru;

15. Ca sa nu se aprinda mania Domnului Dumnezeului tau asupra ta si sa nu te piarda de pe fata pamantului, ca Domnul Dumnezeul tau, Care se afla in mijlocul tau, este Dumnezeu zelos.

16. Sa nu ispititi pe Domnul Dumnezeul vostru, cum L-ati ispitit la Masa.

17. Sa tineti bine poruncile Domnului Dumnezeului vostru, legile Lui si hotararile Lui, pe care vi le-a dat El.

18. Sa faci ceea ce este drept si bine inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau, ca sa-ti fie bine si ca sa intri si sa iei in stapanire pamantul pe care Domnul cu juramant 1-a fagaduit parintilor tai

19. Si ca sa alunge El pe toti vrajmasii tai de la fata ta, cum a zis Domnul.

20. De te va intreba in viitor fiul tau si va zice: Ce inseamna aceste porunci, hotarari si legi pe care vi le-a dat Domnul Dumnezeul vostru? Sa-i spui fiului tau:

21. Am fost robi la Faraon in Egipt si Domnul Dumnezeu ne-a scos din Egipt cu mana tare si cu brat inalt.

22. Si a aratat Domnul Dumnezeu semne si minuni mari si pedepse a adus inaintea ochilor nostri, asupra Egiptului, asupra lui Faraon, asupra a toata casa lui si asupra ostirii lui;

23. Iar pe noi ne-a scos de acolo Domnul Dumnezeul nostru ca sa ne duca si sa ne dea pamantul pentru care s-a jurat parintilor nostri ca ni-l va da.

24. Atunci ne-a poruncit Domnul sa implinim toate hotararile acestea si sa ne temem de Domnul Dumnezeul nostru, ca sa ne fie bine in toate zilele, ca si acum.

25. Si va face mila cu noi de ne vom sili sa implinim toate aceste porunci ale legii inaintea fetei Domnului Dumnezeului nostru, cum ne-a poruncit".


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/deuteronomul/6/


 
gabitzaData: Miercuri, 09 Sep 2015, 9:55 AM | Mesaj # 168
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 7


1. "Cand Domnul Dumnezeul tau te va duce in pamantul la care mergi ca sa-l mostenesti si va izgoni de la fata ta neamurile cele mari si multe si anume: pe Hetei, pe Gherghesei, pe Amorei, pe Canaanei, pe Ferezei, pe Hevei si pe Iebusei - sapte neamuri, care sunt mai mari si mai puternice decat tine -

2. Si le va da Domnul Dumnezeul tau in mainile tale si le vei bate, atunci sa le nimicesti, sa nu faci cu ele legamant si sa nu le cruti.

3. Sa nu te incuscresti cu ele: pe fiica ta sa nu o dai dupa fiul lui si pe fiica lui sa nu o iei pentru fiul tau,

4. Ca vor abate pe fiii tai de la Mine ca sa slujeasca altor dumnezei, si se va aprinde asupra voastra mania Domnului si curand te va pierde.

5. Ci sa faceti cu ele asa: jertfelnicile lor sa le stricati, stalpii lor sa-i daramati, dumbravile lor sa le taiati si idolii dumnezeilor lor sa-i ardeti cu foc.

6. Ca esti poporul sfant al Domnului Dumnezeului tau si te-a ales Domnul Dumnezeul tau ca sa-I fii poporul Lui ales din toate popoarele de pe pamant.

7. Si Domnul v-a primit, nu pentru ca sunteti mai multi la numar decat toate popoarele - caci sunteti mai putini la numar decat toate popoarele, -

8. Ci pentru ca va iubeste Domnul; si ca sa Isi tina juramantul pe care l-a facut parintilor vostri, v-a scos Domnul cu mana tare si cu brat inalt si v-a scapat din casa robiei si din mana lui Faraon, regele Egiptului.

9. Sa stii dar ca Domnul Dumnezeul tau este adevaratul Dumnezeu, Dumnezeu credincios, Care pazeste legamantul Sau si mila Sa, pana la al miilea neam, catre cei ce-L iubesc si pazesc poruncile Lui;

10. Si rasplateste la fel celor ce-L urasc, pierzandu-i, si nu intarzie sa rasplateasca, eu aceeasi masura, celor ce-L urasc.

11. Pazeste dar poruncile, hotararile si legile pe care-ti poruncesc astazi sa le implinesti.

12. De vei asculta legile acestea, de le vei pazi si le vei implini, atunci si Domnul Dumnezeul tau va tine legamantul si mila Sa fata de tine, cum S-a jurat El parintilor tai;

13. Te va iubi, te va binecuvanta, te va inmulti si va binecuvanta rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau, painea ta, vinul tau, untdelemnul tau, pe cele nascute ale vitelor tale mari si ale oilor turmei tale in pamantul acela, pentru care S-a jurat El parintilor tai sa ti-l dea tie.

14. Si vei fi binecuvantat mai mult decat toate popoarele si nu se va afla sterp sau stearpa nici intre ai tai, nici intre dobitoacele tale.

15. Va departa de la tine Domnul Dumnezeul tau toata neputinta si nici una din bolile cele rele ale Egiptenilor, pe care le-ai vazut si le stii, nu va aduce asupra ta, ci le va trimite asupra celor ce te urasc pe tine

16. Manca-vei toata agonisita popoarelor pe care Domnul Dumnezeul tau ti le va da tie; sa nu le crute ochiul tau si sa nu slujesti dumnezeilor lor, ca aceasta este cursa pentru tine.

17. Nu cumva sa zici in inima ta: Popoarele acestea sunt mai mari la numar decat mine, cum le voi putea izgoni?

18. Sa nu te temi de ele, ci adu-ti aminte ce a facut Domnul Dumnezeul tau cu Faraon si cu tot Egiptul,

19. Si de acele incercari mari, pe care le-au vazut ochii tai, de acele semne si minuni mari, de mana cea tare si de bratul cel inalt cu care te-a scos Domnul Dumnezeul tau. Tot asa va face Domnul Dumnezeul tau cu toate popoarele de care te temi.

20. Inca si viespi va trimite Domnul Dumnezeul tau asupra lor pana ce vor pieri cei ce au ramas si s-au ascuns de la fata ta.

21. Nu te inspaimanta de ei, ca Domnul Dumnezeul tau, Cel din mijlocul tau, este Dumnezeu mare si minunat.

22. Domnul Dumnezeul tau va izgoni dinaintea ta popoarele acestea incetul cu incetul; nu poti sa le pierzi repede, ca sa nu se pustiiasca pamantul si sa nu se inmulteasca impotriva ta fiarele campului;

23. Ci ti le va da Domnul Dumnezeul tau si le va pune in mare tulburare, incat vor pieri.

24. Va da pe regii lor in mainile tale si tu vei pierde numele lor de sub cer: nimeni nu-ti va putea sta inainte pana ii vei starpi.

25. Idolii dumnezeilor lor sa-i ardeti cu foc; sa nu doresti a lua argintul sau aurul de pe ei, ca sa nu-ti fie aceasta cursa, ca uraciune sunt acestia inaintea Domnului Dumnezeului tau,

26. Si uraciunea idoleasca sa n-o duci in casa ta, ca sa nu cazi sub blestem, ca ea. Fereste-te de aceasta si sa-ti fie scarba de ea, ca este blestemata".


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/deuteronomul/7/


 
gabitzaData: Joi, 10 Sep 2015, 6:12 PM | Mesaj # 169
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 8


1. "Siliti-va sa impliniti toate poruncile acestea pe care vi le dau eu astazi, ca sa fiti vii si sa va inmultiti si sa va duceti sa luati in stapanire pamantul cel bun pe care cu juramant l-a fagaduit Domnul Dumnezeul parintilor vostri.

2. Sa-ti aduci aminte de toata calea pe care te-a povatuit Domnul Dumnezeul tau prin pustie de acum patruzeci de ani, ca sa te smereasca, ca sa te incerce si ca sa afle ce este in inima ta si de ai sa pazesti sau nu poruncile Lui.

3. Te-a smerit, te-a pedepsit cu foamea si te-a hranit cu mana pe care nu o cunosteai si pe care nu o cunosteau nici parintii tai, ca sa-ti arate ca nu numai cu paine traieste omul, ci ca omul traieste si cu tot Cuvantul ce iese din gura Domnului.

4. Haina ta nu s-a invechit pe tine si piciorul tau n-a capatat bataturi in acesti patruzeci de ani.

5. Dar sa stii in inima ta ca Domnul Dumnezeul tau te invata, cum invata omul pe fiul sau.

6. Pazeste dar poruncile Domnului Dumnezeului tau, umbland in caile Lui si temandu-te de El.

7. Ca Domnul Dumnezeul tau te va duce intr-o tara buna, tara de curgeri de apa, de izvoare si de ape adanci, care tasnesc in vai si in munti;

8. Tara in care se afla: grau, orz, vita de vie, smochine si rodii;

9. Intr-o tara unde sunt maslini, untdelemn si miere, in care fara lipsa vei manca painea ta si nu vei duce lipsa de nimic; in care pietrele au fier si din muntii careia vei scoate arama.

10. Cand insa vei manca si te vei satura, sa binecuvantezi pe Domnul Dumnezeul tau pentru tara cea buna pe care ti-a dat-o.

11. Fereste-te de a uita pe Domnul Dumnezeul tau si de a nu pazi poruncile Lui, legile Lui si hotararile Lui pe care ti le spun eu astazi.

12. Cand vei manca si te vei satura si iti vei face case frumoase si vei trai in ele;

13. Cand vei avea multe vite mari si marunte si mult argint si aur si vei avea de toate la tine,

14. Vezi sa nu se mandreasca inima ta si sa nu uiti pe Domnul Dumnezeul tau Care te-a scos din Egipt, din casa robiei;

15. Care te-a povatuit prin pustiul cel mare si groaznic, unde sunt serpi veninosi, scorpioni si locuri arse de soare si fara de apa;

16. Care a scos pentru tine izvor din stanca de cremene, te-a hranit in pustie cu mana pe care tu n-o cunosteai si n-o cunosteau nici parintii tai, ca sa te smereasca si sa te incerce,

17. Ca sa-ti faca bine in urma si ca sa nu zici in inima ta: Puterea mea si taria mainii mele mi-au adus bogatia aceasta;

18. Ci ca sa-ti aduci aminte de Domnul Dumnezeul tau, ca El iti da putere sa faci bogatie, ca sa-Si tina, ca acum, legamantul Lui, pe care cu juramant l-a intarit cu parintii tai.

19. Iar daca vei uita pe Domnul Dumnezeul tau si vei merge dupa dumnezeii altora, vei sluji acelora si te vei inchina lor, va marturisesc astazi pe cer si pe pamant ca veti pieri.

20. Cum pier popoarele, pe care Domnul Dumnezeu le pierde dinaintea voastra, asa veti pieri si voi, de nu veti asculta glasul Domnului Dumnezeului vostru!"


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/deuteronomul/8/


 
gabitzaData: Vineri, 11 Sep 2015, 9:30 AM | Mesaj # 170
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 9


1. "Asculta, Israele, de acum tu vei trece Iordanul, ca sa intri si sa cuprinzi popoare mai mari si mai puternice decat tine si cetati mari cu ziduri pana la cer,

2. Precum si pe poporul cei mare, mult la numar si inalt la statura, pe fiii lui Enac, de care tu ai auzit spunandu-se: Cine se va impotrivi fiilor lui Enac?"

3. Afla dar astazi ca Domnul Dumnezeul tau merge inaintea ta. Acesta este foc mistuitor: pierde-i-va si-i va dobori inaintea ta, si tu ii vei izgoni si-i vei omori curand, cum ji-a grait Domnul.

4. Cand ii va izgoni Domnul Dumnezeul tau de la fata ta, sa nu zici in inima ta: "Pentru dreptatea mea m-a adus Domnul sa stapanesc pe acest pamant bun", caci pentru necredinciosia popoarelor acestora le izgoneste Domnul de la fata ta.

5. Nu pentru dreptatea ta si nici pentru dreptatea inimii tale mergi sa mostenesti pamantul lor, ci pentru necredinta si faradelegile popoarelor acestora le izgoneste Domnul Dumnezeul tau de la fata ta si ca sa implineasca fagaduinta cu care S-a jurat Domnul parintilor tai: lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov.

6. De aceea sa stii astazi ca nu pentru dreptatea ta iti da Domnul Dumnezeul tau sa mostenesti acest pamant bun, ca tu esti un popor tare la cerbice.

7. Tine minte si nu uita de cate ori ai maniat pe Domnul Dumnezeul tau in pustie; din ziua cand ati iesit din pamantul Egiptului si pana ce au sosit la locul acesta, necontenit v-ati impotrivit Domnului.

8. La Horeb ati maniat pe Domnul si ati pornit pe Domnul asupra voastra, asa incat a vrut sa va piarda.

9. Cand m-am suit eu pe munte, ca sa primesc lespezile de piatra, tablele legamantului, pe care 1-a incheiat Domnul cu voi, am stat in munte patruzeci de zile si patruzeci de nopti,

10. Si nici paine n-am mancat, nici apa n-am baut. Atunci mi-a dat Domnul doua table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu; pe acelea erau scrise toate cuvintele pe care vi le-a grait Domnul pe munte, din mijlocul focului, in ziua adunarii.

11. Dar dupa trecerea celor patruzeci de zile si patruzeci de nopti, cand mi-a dat Domnul cele doua table de piatra, tablele legamantului, mi-a zis Domnul:

12. "Scoala si te pogoara repede de aici, ca s-a razvratit poporul tau pe care l-ai scos din Egipt; curand s-a abatut el de la calea pe care i-am poruncit sa mearga si si-a facut chip turnat".

13. Tot atunci mi-a mai zis Domnul: "De mai multe ori ti-am grait si ti-am zis: Ma uit la poporul acesta si vad ca este popor tare la cerbice.

14. Lasa-Ma dar acum sa-l pierd si sa sterg numele lui de sub cer si voi ridica din tine popor mai mare, mai puternic si mai mult la numar decat ei".

15. Atunci eu m-am intors si m-am pogorat din munte, iar muntele ardea in foc. Cele doua table ale legamantului erau in amandoua mainile mele.

16. Am vazut insa ca voi pacatuiserati inaintea Domnului Dumnezeului vostru, va facuserati un vitel turnat si va abatuserati curand de la calea pe care va poruncise Domnul sa o urmati.

17. Am luat atunci cele doua table si, aruncandu-le cu amandoua mainile mele, le-am sfaramat inaintea ochilor vostri.

18. Apoi am ingenunchiat a doua oara inaintea Domnului, ca si intaia oara, patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc paine si fara sa beau apa; m-am rugat pentru pacatele voastre cu care ati gresit voi, facand rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru si miniindu-L.

19. Ca eu am fost ingrozit de mania si de iutimea cu care Se maniase Domnul pe voi, voind sa va piarda. Si m-a auzit Domnul si de data aceasta.

20. Atunci Se maniase Domnul foarte tare si pe Aaron, vrand sa-l piarda si pe el; dar m-am rugat eu in vremea aceea si pentru Aaron.

21. Iar pacatul vostru pe care l-ati facut, adica vitelul, l-am luat, l-am ars in foc, l-am sfaramat si l-am pisat bine, pana cand s-a facut marunt ca praful, si. praful acesta l-am aruncat in paraul ce curgea din munte.

22. La Tabeerah, la Masa si la Chibrot-Hataava voi iarasi ati maniat pe Domnul Dumnezeul vostru.

23. Cand v-a trimis Domnul din Cades-Barnea, zicand: Mergeti de luati pamantul pe care vi-l dau Eu, v-ati impotrivit poruncii Domnului Dumnezeului vostru si nu l-ati crezut, nici n-ati ascultat glasul Lui.

24. Nesupusi ati fost Domnului chiar din ziua cand am inceput a va cunoaste.

25. Ingenunchind, asadar, inaintea Domnului, m-am rugat eu patruzeci de zile si patruzeci de nopti, caci Domnul zisese sa va piarda. Eu insa m-am rugat Domnului si am zis:

26. Stapane Doamne, Imparate, Dumnezeule, nu pierde pe poporul Tau si mostenirea Ta, pe care l-ai izbavit cu marirea puterii Tale si pe care l-ai scos din Egipt cu mana tare si cu bratul Tau cel inalt.

27. Adu-Ti aminte de robii Tai: Avraam, Isaac si Iacov, carora Te-ai jurat pe Tine Insuti; nu Te uita la cerbicia poporului acestuia, nici la necredinta lui, nici la pacatele lui,

28. Ca cei ce traiesc in pamantul de unde ne-ai scos Tu sa nu zica: Domnul nu i-a putut duce in pamantul ce le-a fagaduit si, urandu-i, i-a scos ca sa-i omoare in pustiu.

29. Ei sunt poporul Tau si mostenirea Ta, pe care l-ai scos din pamantul Egiptului cu puterea Ta cea mare si cu bratul Tau cel inalt".


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/deuteronomul/9/


 
gabitzaData: Duminică, 13 Sep 2015, 7:54 AM | Mesaj # 171
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 10


1. "Atunci mi-a zis Domnul: Ciopleste-ti doua table de piatra, ca si cele dintai, si suie-te la Mine in munte si-ti fa un chivot de lemn;

2. Ca Eu am sa scriu pe tablele acelea cuvintele ce au fost pe tablele cele dintai, pe care le-ai sfaramat, iar tu sa le pui in chivot.

3. Am facut atunci un chivot din lemn de salcam, am cioplit doua table de piatra, ca si cele dintai, si m-am suit in munte cu cele doua table in mainile mele.

4. Iar El a scris pe table, cum fusese scris si pe cele dintai, cele zece porunci pe care vi le spusese Domnul pe munte din mijlocul focului, in ziua adunarii, si mi le-a dat Domnul mie;

5. Iar eu m-am intors si m-am pogorat din munte si am pus tablele in chivotul pe care-l facusem, ca sa stea acolo, cum imi poruncise Domnul.

6. Apoi au plecat fiii lui Israel din Beerot-Bene-Iaacan la Mosera. Acolo a murit Aaron si a fost ingropat acolo si in locul lui s-a facut preot Eleazar, fiul lui.

7. De acolo am plecat la Gudgod si din Gudgod la Iotbata, in pamantul unde sunt cursuri de apa.

8. In vremea aceea a ales Domnul semintia lui Levi, ca sa poarte chivotul legamantului Domnului, sa stea inaintea Domnului, sa-I slujeasca, sa se roage si sa-I binecuvanteze numele Lui, cum face pana in ziua de astazi.

9. De aceea n-are levitul parte si mostenire cu fratii sai, caci mostenirea lui este Domnul, cum i-a spus Domnul Dumnezeul tau.

10. Deci am stat eu pe munte, ca si intaia oara, patruzeci de zile si patruzeci de nopti; si m-a ascultat Domnul si de asta data si n-a mai vrut Domnul sa te piarda,

11. Ci mi-a zis Domnul: Scoala si mergi inaintea poporului acestuia, ca sa intre si sa mosteneasca pamantul pentru care M-am jurat parintilor lor sa li-l dau.

12. Asadar, Israele, ce cere de la tine Domnul Dumnezeul tau? - Numai aceasta: sa te temi de Domnul Dumnezeul tau, sa umbli in toate caile Lui, sa-L iubesti si sa slujesti Domnului Dumnezeului tau, din toata inima ta si din tot sufletul tau;

13. Sa pazesti poruncile Domnului Dumnezeului tau si hotararile Lui pe care ti le spun eu astazi, ca sa-ti fie bine.

14. Iata, al Domnului Dumnezeului tau este cerul si cerurile cerurilor, pamantul si toate cele de pe el.

15. Dar numai pe parintii tai i-a primit Domnul si i-a iubit si v-a ales pe voi, samanta lor de dupa ei, din toate popoarele, cum vedeti astazi.

16. Deci sa taiati imprejur inima voastra si de acum inainte sa nu mai fiti tari la cerbice;

17. Ca Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si Stapanul stapanilor, Dumnezeu mare si puternic si minunat, Care nu cauta la fata, nici nu ia mita;

18. Care face dreptate orfanului si vaduvei si iubeste pe pribeag si-i da paine si hrana.

19. Sa iubiti si voi pe pribeag, ca si voi ati fost pribegi in pamantul Egiptului.

20. De Domnul Dumnezeul tau sa te temi, numai Lui sa-I slujesti, de El sa te lipesti si cu numele Lui sa te juri.

21. El este lauda ta si El este Dumnezeul tau, Cel ce a facut cu tine acele lucruri mari si infricosatoare pe care le-au vazut ochii tai.

22. Saptezeci si cinci de suflete erau parintii tai cand au venit in Egipt, iar acum Domnul Dumnezeul tau ti-a sporit numarul ca stelele cerului".


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/deuteronomul/10/


 
gabitzaData: Luni, 14 Sep 2015, 8:16 AM | Mesaj # 172
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 11


1. "Sa iubesti dar pe Domnul Dumnezeul tau si sa pazesti in toate zilele cele ce ti-a poruncit El sa pazesti: hotararile Lui, legile Lui si poruncile Lui.

2. Bagati de seama dar ca eu nu graiesc cu copiii vostri, care nu stiu si n-au vazut pedeapsa Domnului Dumnezeului vostru, nici slava Lui, nici mana Lui cea tare, nici bratul Lui cel inalt,

3. Nici semnele Lui, nici lucrurile Lui, pe care le-a facut in mijlocul Egiptului cu Faraon, regele egiptean, si cu tot pamantul lui,

4. Nici ce a facut El cu ostirea egipteana, cu caii lui si cu carele lui, pe care le-a inecat in apele Marii Rosii, cand alergau dupa voi; si i-a pierdut Domnul Dumnezeu pana in ziua de astazi;

5. Nici ce a facut El pentru voi in pustie, pana cand ati ajuns in locul acesta;

6. Nici ce a facut El cu Datan si Abiron, fiii lui Eliab, fiul lui Ruben, cand si-a deschis pamantul gura sa si in mijlocul a tot Israelul i-a inghitit pe ei, pe familiile lor, corturile lor si toata averea ce o aveau.

7. Caci ochii vostri au vazut toate lucrurile cele mari ale Domnului, pe care le-a facut El.

8. De aceea paziti toate poruncile Lui, pe care vi le spun eu astazi, ca sa fiti vii si sa va intariti, sa va duceti sa mosteniti pamantul in care veti trece peste Iordan ca sa-l stapaniti;

9. Si ca sa traiti multa vreme in pamantul acela pentru care Domnul S-a jurat parintilor vostri sa li-l dea lor si semintiei lor, in pamantul unde curge miere si lapte.

10. Caci pamantul la care mergi tu ca sa-l stapanesti nu este ca pamantul Egiptului din care ai iesit, unde, semanand samanta, o udai cu ajutorul picioarelor tale, ca pe o gradina de legume.

11. Ci pamantul in care treceti ca sa-l stapaniti este o tara cu munti si cu vai si se adapa cu apa din ploaia cerului.

12. Este tara de care poarta grija Domnul Dumnezeul tau; ochii Domnului Dumnezeului tau sunt necontenit asupra ei, de la inceputul anului pana la sfarsitul lui.

13. De veti asculta poruncile Mele pe care vi le dau astazi, zice Domnul, si veti iubi pe Domnul Dumnezeul vostru si-I veti sluji din toata inima si din tot sufletul vostru,

14. Voi da pamantului vostru ploaie la vreme, timpurie si tarzie, si-ti vei strange painea ta, vinul tau si untdelemnul tau;

15. Voi da iarba pe campia ta pentru dobitoacele tale si vei manca si te vei satura.

16. Paziti-va sa nu se mandreasca inima voastra si sa nu va abateti, nici sa va apucati sa slujiti altor dumnezei si sa va inchinati lor.

17. Ca atunci se va aprinde mania Domnului asupra voastra, va inchide cerul si nu va fi ploaie si pamantul nu-si va da roadele sale; iar voi veti pieri curand de pe pamantul cel bun pe care Domnul vi-l da.

18. Puneti dar aceste cuvinte ale mele in inima voastra si in sufletul vostru; legati-le ca semn la mana voastra si sa le aveti ca pe o tablita pe fruntea voastra.

19. Sa invatati acestea si pe fiii vostri, graind de ele cand sedeti acasa si cand mergeti pe cale, cand va culcati si cand va sculati.

20. Sa le scrieti pe usorii caselor voastre si pe portile voastre,

21. Ca zilele voastre si zilele copiilor vostri in acel pamant bun, pentru care Domnul S-a jurat parintilor vostri, sa fie atat de multe, cate vor fi zilele cerului deasupra pamantului.

22. Ca de veti pazi voi toate poruncile acestea, pe care va poruncesc sa le paziti, si de veti iubi pe Domnul Dumnezeul vostru, umbland in toate caile Lui si lipindu-va de El,

23. Va alunga Domnul toate popoarele acestea de la fata, voastra si veti stapani popoare mai mari si mai puternice decat voi.

24. Tot locul pe care va calca piciorul vostru va fi al vostru; de la pustiu pana la Liban, de la raul Eufratului si pana la marea cea de la asfintit, se vor intinde hotarele voastre.

25. Nimeni nu va putea sta inaintea voastra; Domnul Dumnezeul vostru va aduce frica si cutremur peste tot pamantul dinaintea voastra, in care veti calca voi, dupa cum v-a grait.

26. Iata, eu va pun astazi inainte binecuvantare si blestem:

27. Binecuvantare veti avea daca veti asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru, pe care vi le spun eu astazi; iar blestem, daca nu veti asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru,

28. Ci va veti abate de la calea pe care v-o poruncesc astazi si veti merge dupa dumnezei pe care nu-i stiti.

29. Cand te va duce Domnul Dumnezeul tau in pamantul acela in care mergi ca sa-l mostenesti, atunci sa rostesti binecuvantarea pe muntele Garizim si blestemul pe muntele Ebal.

30. Iata, acestia sunt peste Iordan, in drumul spre asfintitul soarelui, in pamantul Canaaneilor, care locuiesc pe sesul Arabah din fata Ghilgalei, aproape de stejarul More.

31. Caci voi veti trece Iordanul, ca sa mergeri sa luati pamantul pe care Domnul Dumnezeul vostru vi-l da mostenire vesnica si-l veti lua in stapanire si veti trai in el.

32. Asadar siliti-va sa paziti toate hotararile si poruncile Lui pe care vi le pun eu astazi inainte".


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/deuteronomul/11/


 
Forum » Stil de viață » Diverse » Vechiul Testament (Sa citim Cuvantul lui Dumnezeu!)
Căutare:

Copyright MyCorp © 2019
Găzduire site gratuită — uCoz