Duminică
17 Feb 2019
9:37 AM


Formularul pentru autentificare

Bine aţi venit Vizitator | RSS
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Principală Vechiul Testament - Pagina 2 - Forum Înregistrare Autentificare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
Moderatorul forumului: gabitza  
Forum » Stil de viață » Diverse » Vechiul Testament (Sa citim Cuvantul lui Dumnezeu!)
Vechiul Testament
gabitzaData: Miercuri, 25 Feb 2015, 10:14 AM | Mesaj # 16
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 16


1. Sarai insa, femeia lui Avram, nu-i nastea. Dar avea ea o slujnica egipteanca, al carei nume era Agar.

2. Atunci a zis Sarai catre Avram: "Iata m-a inchis Domnul, ca sa nu nasc. Intra dar la slujnica mea; poate vei dobandi copii de la ea!" Si a ascultat Avram vorba Saraii.

3. A luat deci Sarai, femeia lui Avram, pe Agar egipteanca, slujnica sa, la zece ani dupa venirea lui Avram in pamantul Canaan, si a dat-o de femeie lui Avram, barbatul sau.

4. Si a intrat acesta la Agar si ea a zamislit; si vazand ca a zamislit, ea a inceput a dispretui pe stapana sa.

5. Atunci a zis Sarai catre Avram: "Nedreptate mi se face de catre tine. Eu ti-am dat pe slujnica mea la san, iar ea, vazand ca a zamislit, a inceput sa ma dispretuiasca. Dumnezeu sa judece intre mine si intre tine!"

6. Iar Avram a zis catre Sarai: "Iata, slujnica ta e in mainile tale, fa cu ea ce-ti place!" si Sarai a necajit-o si ea a fugit de la fata ei.

7. Si a gasit-o ingerul Domnului la un izvor de apa in pustiu, la izvorul de langa calea ce duce spre Sur.

8. si i-a zis ingerul Domnului: "Agar, slujnica Saraii, de unde vii si unde te duci?" Iar ea a raspuns: "Fug de la fata Saraii, stapana mea".

9. Si ingerul Domnului i-a zis iarasi: "Intoarce-te la stapana ta si te supune sub mana ei!"

10. Apoi i-a mai zis ingerul Domnului: "Voi inmulti pe urmasii tai foarte tare, incat nu se vor putea numara din pricina multimii.

11. Iata, tu ai ramas grea - ii zise ingerul Domnului - si vei naste un fiu si-i vei pune numele Ismael, pentru ca a auzit Domnul suferinta ta.

12. Acela va fi ca un asin salbatic intre oameni; mainile lui vor fi asupra tuturor si mainile tuturor asupra lui, dar el va sta darz in fata tuturor fratilor lui".

13. Si a numit Agar pe Domnul, Cel ce-i graise, cu numele acesta: Ata-El-Roi (care se talcuieste: Tu esti Dumnezeu atotvazator), caci zicea ea: "N-am vazut eu, oare, in fata pe Cel ce m-a vazut?"

14. De aceea se numeste fantana aceasta: Beer-Lahai-Roi (care se talcuieste: Izvorul Celui viu, Care m-a vazut), si se afla intre Cades si Bared.

15. Dupa aceea a nascut Agar lui Avram un fiu si Avram a pus fiului sau, pe care i-l nascuse Agar, numele Ismael.

16. Avram insa era de optzeci si sase de ani cand i-a nascut Agar pe Ismael.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/16/


 
gabitzaData: Joi, 26 Feb 2015, 11:21 AM | Mesaj # 17
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 17


1. Iar cand era Avram de nouazeci si noua de ani, i S-a aratat Domnul si i-a zis: "Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic; fa ce-i placut inaintea Mea si fii fara prihana;

2. Si voi incheia legamant cu tine si te voi inmulti foarte, foarte tare".

3. Atunci a cazut Avram cu fata la pamant, iar Dumnezeu a mai grait si a zis:

4. "Eu sunt si iata care-i legamantul Meu cu tine: vei fi tata a multime de popoare,

5. Si nu te vei mai numi Avram, ci Avraam va fi numele tau, caci am sa te fac tata a multime de popoare.

6. Am sa te inmultesc foarte, foarte tare, si am sa ridic din tine popoare, si regi se vor ridica din tine.

7. Voi pune legamantul Meu intre Mine si intre tine si urmasii tai, din neam in neam, sa fie legamant vesnic, asa ca Eu voi fi Dumnezeul tau si al urmasilor tai de dupa tine.

8. Si-ti voi da tie si urmasilor tai pamantul in carte pribegesti acum ca strain, tot pamantul Canaanului, ca mostenire vesnica, si va voi fi Dumnezeu".

9. Apoi a mai zis Dumnezeu lui Avraam: "Iar tu si urmasii tai din neam in neam sa paziti legamantul Meu.

10. Iar legamantul dintre Mine si tine si urmasii tai din neam in neam, pe care trebuie sa-l paziti, este acesta: toti cei de parte barbateasca ai vostri sa se taie imprejur.

11. Sa va taiati imprejur si acesta va fi semnul legamantului dintre Mine si voi.

12. In neamul vostru, tot pruncul de parte barbateasca, nascut la voi in casa sau cumparat cu bani de la alt neam, care nu-i din semintia voastra, sa se taie imprejur in ziua a opta.

13. Numaidecat sa fie taiat imprejur cel nascut in casa ta sau cel cumparat cu argintul tau si legamantul Meu va fi insemnat pe trupul vostru, ca legamant vesnic.

14. Iar cel de parte barbateasca netaiat imprejur, care nu se va taia imprejur, in ziua a opta, sufletul acela se va starpi din poporul sau, caci a calcat legamantul Meu".

15. Dupa aceea a zis iarasi Dumnezeu catre Avraam: "Pe Sarai, femeia ta, sa nu o mai numesti Sarai, ci Sarra sa-i fie numele.

16. Si o voi binecuvanta si-ti voi da din ea un fiu; o voi binecuvanta si va fi mama de popoare si regi peste popoare se vor ridica dintr-insa".

17. Avraam a cazut atunci cu fata la pamant si a ras, zicand in sine: "E cu putinta oare sa mai aiba fiu cel de o suta de ani? Si Sarra cea de nouazeci de ani e cu putinta oare sa mai nasca?"

18. Apoi a mai zis Avraam catre Domnul: "O, Doamne, macar Ismael sa traiasca inaintea Ta!"

19. Iar Dumnezeu a raspuns lui Avraam: "Adevarat, insasi Sarra, femeia ta, iti va naste un fiu si-i vei pune numele Isaac si Eu voi incheia cu el legamantul Meu, legamant vesnic: sa-i fiu Dumnezeu lui si urmasilor lui.

20. Iata, te-am ascultat si pentru Ismael, si iata il voi binecuvanta, il voi creste si-l voi inmulti foarte, foarte tare; doisprezece voievozi se vor naste din el si voi face din el popor mare.

21. Dar legamantul Meu il voi incheia cu Isaac, pe care-l va naste Sarra la anul pe vremea aceasta!"

22. Incetand apoi Dumnezeu de a mai vorbi cu Avraam, S-a inaltat de la el.

23. Atunci a luat Avraam pe Ismael, fiul sau, pe toti cei nascuti in casa sa, pe toti cei cumparati cu argintul sau si pe toti oamenii de parte barbateasca din casa lui Avraam si i-a taiat imprejur, chiar in ziua aceea, cum ii poruncise Dumnezeu.

24. Si era Avraam de nouazeci si noua de ani, cand s-a taiat imprejur.

25. Iar Ismael, fiul sau, era de treisprezece ani, cand s-a taiat imprejur.

26. Avraam si Ismael, fiul sau, au fost taiati imprejur in aceeasi zi.

27. Si cu ei au fost taiati imprejur toti cei de parte barbateasca din casa lui Avraam, nascuti in casa lui sau cumparati cu argint de la cei de alt neam.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/17/


 
gabitzaData: Vineri, 27 Feb 2015, 10:19 AM | Mesaj # 18
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 18


1. Apoi Domnul S-a aratat iarasi lui Avraam la stejarul Mamvri, intr-o zi pe la amiaza, cand sedea el in usa cortului sau.

2. Atunci ridicandu-si ochii sai, a privit si iata trei Oameni stateau inaintea lui; si cum l-a vazut, a alergat din pragul cortului sau in intampinarea Lor si s-a inchinat pana la pamant.

3. Apoi a zis: "Doamne, de am aflat har inaintea Ta, nu ocoli pe robul Tau!

4. Se va aduce apa sa Va spalati picioarele si sa Va odihniti sub acest copac.

5. Si voi aduce paine si veti manca, apoi Va veti duce in drumul Vostru, intrucat treceti pe la robul Vostru!" Zis-au Aceia: "Fa, precum ai zis!"

6. Dupa aceea a alergat Avraam in cort la Sarra si i-a zis: "Framanta degraba trei masuri de faina buna si fa azime!"

7. Apoi Avraam a dat fuga la cireada, a luat un vitel tanar si gras si l-a dat slugii, care l-a gatit degraba.

8. Si a luat Avraam unt, lapte si vitelul cel gatit si le-a pus inaintea Lor si pe cand Ei mancau a stat si el alaturi de Ei sub copac.

9. Si l-au intrebat Oamenii aceia: -Unde este Sarra, femeia ta?" Iar el, raspunzand, a zis: "Iata, in cort!"

10. Zis-a Unul: "Iata, la anul pe vremea asta am sa vin iar pe la tine si Sarra, femeia ta, va avea un fiu". Iar Sarra a auzit din usa cortului, de la spatele lui.

11. Avraam si Sarra insa erau batrani, inaintati in varsta, si Sarra nu mai era in stare sa zamisleasca.

12. Si a ras Sarra in sine si si-a zis: "Sa mai am eu oare aceasta mangaiere acum, cand am imbatranit si cand e batran si stapanul meu?"

13. Atunci a zis Domnul catre Avraam: "Pentru ce a ras Sarra in sine si a zis: "Oare cu adevarat voi naste, batrana cum sunt?"

14. Este oare ceva cu neputinta la Dumnezeu? La anul pe vremea aceasta am sa vin pe la tine si Sarra va avea un fiu!"

15. Iar Sarra a tagaduit, zicand: "N-am ras", caci se inspaimantase. Acela insa i-a zis: "Ba, ai ras!"

16. Apoi S-au sculat Oamenii aceia de acolo si S-au indreptat spre Sodoma si Gomora si s-a dus si Avraam cu Ei, ca sa-I petreaca.

17. Domnul insa a zis: "Tainui-voi Eu oare de Avraam, sluga Mea, ceea ce voiesc sa fac?

18. Din Avraam cu adevarat se va ridica un popor mare si tare si printr-insul se vor binecuvanta toate neamurile pamantului,

19. Ca l-am ales, ca sa invete pe fiii si casa sa dupa sine sa umble in calea Domnului si sa faca judecata si dreptate; pentru ca sa aduca Domnul asupra lui Avraam toate cate i-a fagaduit".

20. Zis-a deci Domnul: "Strigarea Sodomei si a Gomorei e mare si pacatul lor cumplit de greu.

21. Pogori-Ma-voi deci sa vad daca faptele lor sunt cu adevarat asa cum s-a suit pana la Mine strigarea impotriva lor, iar de nu, sa stiu".

22. De acolo doi din Oamenii aceia, plecand, S-au indreptat spre Sodoma, in vreme ce Avraam statea inca inaintea Domnului.

23. Si apropiindu-se Avraam, a zis: "Pierde-vei, oare, pe cel drept ca si pe cel pacatos, incat sa se intample celui drept ce se intampla celui nelegiuit?

24. Poate in cetatea aceea sa fie cincizeci de drepti: pierde-i-vei, oare, si nu vei cruta tot locul acela pentru cei cincizeci de drepti, de se vor afla in cetate?

25. Nu se poate ca Tu sa faci una ca asta si sa pierzi pe cel drept ca si pe cel fara de lege si sa se intample celui drept ce se intampla celui necredincios! Departe de Tine una ca asta! Judecatorul a tot pamantul va face, oare, nedreptate?"

26. Zis-a Domnul: "De se vor gasi in cetatea Sodomei cincizeci de drepti, voi cruta pentru ei toata cetatea si tot locul acela".

27. Si raspunzand Avraam, a zis: "Iata, cutez sa vorbesc Stapanului meu, eu, care sunt pulbere si cenusa!

28. Poate ca lipsesc cinci din cincizeci de drepti; poate sa fie numai patruzeci si cinci; pentru lipsa a cinci pierde-vei, oare, toata cetatea?" Zis-a Domnul: "Nu o voi pierde de voi gasi acolo patruzeci si cinci de drepti".

29. Si a adaugat Avraam sa graiasca Domnului si a zis: "Dar de se vor gasi acolo numai patruzeci de drepti?" Si Domnul a zis: "Nu o voi pierde pentru cei patruzeci!"

30. Si a zis iarasi Avraam: "Sa nu Se manie Stapanul meu de voi mai grai: Dar de se vor gasi acolo numai treizeci de drepti?" Zis-a Domnul: "Nu o voi pierde de voi gasi acolo treizeci".

31. Si a zis Avraam: "Iata, mai cutez sa vorbesc Stapanului meu! Poate ca se vor gasi acolo numai douazeci de drepti". Raspuns-a Domnul: "Nu o voi pierde pentru cei douazeci".

32. Si a mai zis Avraam: "Sa nu se manie Stapanul meu de voi mai grai inca o data: Dar de se vor gasi acolo numai zece drepti?" Iar Domnul i-a zis: "Pentru cei zece nu o voi pierde".

33. Si terminand Domnul de a mai grai cu Avraam; S-a dus, iar Avraam s-a intors la locul sau.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/18/


 
gabitzaData: Sâmbătă, 28 Feb 2015, 9:36 AM | Mesaj # 19
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 19


1. Cei doi Ingeri au ajuns la Sodoma seara, iar Lot sedea la poarta Sodomei. Si vazandu-I, Lot s-a sculat inaintea Lor si s-a plecat cu fata pana la pamant

2. Si a zis: "Stapanii mei, abateti-va pe la casa slugii Voastre, ca sa ramaneti acolo; spalati-Va picioarele, iar dimineata, sculandu-Va, Va veti duce in drumul Vostru". Ei insa au zis: "Nu, ci vom ramane in ulita".

3. Iar el I-a rugat staruitor si S-au abatut la el si au intrat in casa lui. Atunci el Le-a gatit mancare, Le-a copt azime si au mancat.

4. Dar mai inainte de a Se culca Ei, sodomenii, locuitorii cetatii Sodoma, tot poporul din toate marginile; de la tanar pana la batran, au inconjurat casa,

5. Si au chemat afara pe Lot si au zis catre el: "Unde sunt Oamenii, Care au intrat sa maie la tine? Scoate-I ca sa-I cunoastem!"

6. Si a iesit Lot la ei dinaintea usii si, inchizand usa dupa dansul,

7. A zis catre ei: "Nu, fratii mei, sa nu faceti nici un rau.

8. Am eu doua fete, care n-au cunoscut inca barbat; mai degraba vi le scot pe acelea, sa faceti cu ele ce veti vrea, numai Oamenilor acelora sa nu le faceti nimic, de vreme ce au intrat Ei sub acoperisul casei mele!"

9. Iar ei au zis catre el: "Pleaca de aici! Esti un venetic si acum faci pe judecatorul? Mai rau decat Acelora iti vom face!" Si repezindu-se spre Lot, se apropiara sa sparga usa.

10. Atunci Oamenii aceia, care gazduiau in casa lui Lot, intinzandu-Si mainile, au tras pe Lot in casa la Ei si au incuiat usa;

11. Iar pe oamenii, care erau la usa casei, i-au lovit cu orbire de la mic pana la mare, incat in zadar se chinuiau sa gaseasca usa.

12. Apoi au zis cei doi Oameni catre Lot: "Ai tu pe cineva din ai tai aici? De ai fii, sau fiice, sau gineri, sau pe oricine altul in cetate, scoate-i din locul acesta,

13. Ca Noi avem sa pierdem locul acesta, pentru ca strigarea impotriva lor s-a suit inaintea Domnului si Domnul Ne-a trimis sa-l pierdem".

14. Atunci a iesit Lot si a grait cu ginerii sai, care luasera pe fetele lui, si le-a zis: "Sculati-va si iesiti din locul acesta, ca va sa piarda Domnul cetatea". Ginerilor insa li s-a parut ca el glumeste.

15. Iar in revarsatul zorilor grabeau ingerii pe Lot, zicand: "Scoala, ia-ti femeia si pe cele doua fete ale tale, pe care le ai, si iesi, ca sa nu pieri si tu pentru nedreptatile cetatii!"

16. Dar fiindca el zabovea, ingerii, din mila Domnului catre el, l-au apucat de mana pe el si pe femeia lui si pe cele doua fete ale lui

17. Si, scotandu-l afara, unul din Ei a zis: "Mantuieste-ti sufletul tau! Sa nu te uiti inapoi, nici sa te opresti in camp, ci fugi in munte, ca sa nu pieri cu ei!

18. Iar Lot a zis catre Dansii: "Nu, Stapane!

19. Iata sluga Ta a aflat bunavointa inaintea Ta si Tu ai facut mila mare cu mine, mantuindu-mi viata; dar nu voi putea sa fug pana in munte, ca sa nu ma ajunga primejdia si sa nu mor.

20. Iata cetatea aceasta este mai aproape; sa fug acolo si sa ma izbavesc. Ea e mica si-mi voi scapa acolo viata prin Tine!"

21. Si i-a zis ingerul: "Iata, iti cinstesc fata si-ti implinesc acest cuvant, sa nu pierd cetatea despre care graiesti.

22. Grabeste dar si fugi acolo; ca nu pot sa fac nimic pana nu vei ajunge tu acolo!" De aceea s-a si numit cetatea aceea Toar.

23. Cand s-a ridicat soarele deasupra pamantului, a intrat Lot in Toar.

24. Atunci Domnul a slobozit peste Sodoma si Gomora ploaie de pucioasa si foc din cer de la Domnul

25. Si a stricat cetatile acestea, toate imprejurimile lor, pe toti locuitorii cetatilor si toate plantele tinutului aceluia.

26. Femeia lui Lot insa s-a uitat inapoi si s-a prefacut in stalp de sare.

27. Iar Avraam s-a sculat dis-de-dimineata si s-a dus la locul unde statuse inaintea Domnului

28. Si, cautand spre Sodoma si Gomora si spre toate imprejurimile lor, a vazut ridicandu-se de la pamant fumegare, ca fumul dintr-un cuptor.

29. Dar, cand a stricat Dumnezeu toate cetatile din partile acelea, si-a adus aminte Dumnezeu de Avraam si a scos pe Lot afara din prapadul cu care a stricat Dumnezeu cetatile, unde traia Lot.

30. Apoi a iesit Lot din Toar si s-a asezat in munte, impreuna cu cele doua fete ale sale, caci se temea sa locuiasca in Toar, si a locuit intr-o pestera, impreuna cu cele doua fete ale sale.

31. Atunci a zis fata cea mai mare catre cea mai mica: "Tatal nostru e batran si nu-i nimeni in tinutul acesta, care sa intre la noi, cum e obiceiul pamantului.

32. Haidem dar sa imbatam pe tatal nostru cu vin si sa ne culcam cu el si sa ne ridicam urmasi dintr-insul!"

33. Si au imbatat pe tatal lor cu vin in noaptea aceea; si in noaptea aceea, intrand fata cea mai in varsta, a dormit cu tatal ei si acesta n-a simtit cand s-a culcat si cand s-a sculat ea.

34. Iar a doua zi a zis cea mai in varsta catre cea mai tanara: "Iata, eu am dormit asta-noapte cu tatal meu; sa-l imbatam cu vin si in noaptea aceasta si sa intri si tu sa dormi cu el ca sa ne ridicam urmasi din tatal nostru!"

35. Si l-au imbatat cu vin si in noaptea aceasta si a intrat si cea mai mica si a dormit cu el; si el n-a stiut cand s-a culcat ea, nici cand s-a sculat ea.

36. Si au ramas amandoua fetele lui Lot grele de la tatal lor.

37. Si a nascut cea mai mare un fiu, si i-a pus numele Moab, zicand: "Este din tatal meu". Acesta e tatal Moabitilor, care sunt si astazi.

38. Si a nascut si cea mai mica un fiu si i-a pus numele Ben-Ammi, zicand: "Acesta-i fiul neamului meu". Acesta e tatal Amonitilor, care sunt si astazi.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/19/


 
gabitzaData: Luni, 02 Mar 2015, 9:48 AM | Mesaj # 20
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 20


1. Apoi a plecat Avraam de acolo spre miazazi si s-a asezat intre Cades si Sur si a trait o vreme in Gherara.

2. Si a zis Avraam despre Sarra, femeia sa: "Mi-e sora", caci se temea sa spuna: "E femeia mea", ca nu cumva sa-l ucida locuitorii cetatii aceleia din pricina ei. Iar Abimelec, regele Gherarei, a trimis si a luat pe Sarra.

3. Dar noaptea in vis a venit Dumnezeu la Abimelec si i-a zis: "Iata, tu ai sa mori pentru femeia, pe care ai luat-o, caci ea are barbat".

4. Abimelec insa nu se atinsese de ea si a zis: "Doamne, ucide-vei oare chiar si un om drept?

5. Oare n-a zis el singur: "Mi-e sora?" Ba si ea mia zis: "Mi-e frate!" Eu cu inima nevinovata si cu maini curate am facut aceasta".

6. Iar Dumnezeu i-a zis in vis: "Si Eu stiu ca cu inima nevinovata ai facut aceasta si te-am ferit de a pacatui impotriva Mea; de aceea nu ti-am ingaduit sa te atingi de ea.

7. Acum insa da inapoi femeia omului aceluia, ca e prooroc, si se va ruga pentru tine si vei fi viu; iar de nu o vei da inapoi, sa stii bine ca ai sa mori si tu si toti ai tai!"

8. Si, sculandu-se Abimelec, a doua zi de dimineata, a chemat pe toti slujitorii sai si le-a povestit toate acestea in auz, si s-au spaimantat toti oamenii aceia foarte tare.

9. Apoi a chemat Abimelec pe Avraam si i-a zis: "Ce mi-ai facut tu? Cu ce ti-am gresit eu, de ai adus asupra mea si asupra tarii mele asa pacat mare? Tu mi-ai facut un lucru, care nu se cuvine a-l face!"

10. Si a mai zis Abimelec catre Avraam: "Ce ai socotit tu, de ai facut una ca asta?"

11. Raspuns-a Avraam: "Am socotit ca prin tinutul acesta lipseste frica de Dumnezeu si voi fi omorat din pricina femeii mele.

12. Cu adevarat ea mi-e sora dupa tata, dar nu stiu dupa mama, iar acum mi-e sotie.

13. Iar cand m-a scos Dumnezeu din casa tatalui meu, ca sa pribegesc, am zis catre ea: "Sa-mi faci acest bine, si, in orice loc vom merge, sa zici de mine: "Mi-e frate!"

14. Atunci a luat Abimelec o mie de sicli de argint, vite mari si mici, robi si roabe si a dat lui Avraam; si i-a dat inapoi si pe Sarra, femeia sa.

15. Si a zis Abimelec catre Avraam: "Iata, tinutul meu iti este la indemana: locuieste unde iti place!"

16. Iar catre Sarra a zis: "Iata, dau fratelui tau o mie de sicli de argint, care vor fi ca un val pe ochi pentru cei ce sunt imprejurul tau si pentru lumea toata. Si iata ca acum esti socotita dreapta!"

17. Si s-a rugat Avraam lui Dumnezeu si Dumnezeu a vindecat pe Abimelec, pe femeia lui si pe roabele lui, si acestea au inceput a naste.

18. Caci Domnul lovise cu starpiciune toata casa lui Abimelec, pentru Sarra, femeia lui Avraam.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/20/


 
gabitzaData: Marţi, 03 Mar 2015, 11:23 AM | Mesaj # 21
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 21


1. Apoi a cautat Domnul spre Sarra, cum ii spusese, si i-a facut Domnul Sarrei, cum ii fagaduise.

2. Si a zamislit Sarra si a nascut lui Avraam un fiu la batranete, la vremea aratata de Dumnezeu.

3. Si a pus Avraam fiului sau, pe care i-l nascuse Sarra, numele Isaac.

4. Si Avraam a taiat imprejur pe Isaac, fiul sau, in ziua a opta, cum ii poruncise Dumnezeu.

5. Avraam insa era de o suta de ani, cand i s-a nascut Isaac, fiul sau,

6. Iar Sarra a zis: "Ras mi-a pricinuit mie Dumnezeu; ca oricine va auzi aceasta, va rade!"

7. Si apoi a adaugat: "Cine ar fi putut spune lui Avraam ca Sarra va hrani prunci la sanul sau? Si totusi i-am nascut fiu la batranetile sale!"

8. Si crescand copilul, a fost intarcat. Iar Avraam a facut ospat mare in ziua in care a fost intarcat Isaac, fiul sau.

9. Vazand insa Sarra ca fiul egiptencii Agar, pe care aceasta il nascuse lui Avraam, rade de Isaac, fiul ei,

10. A zis catre Avraam: "Izgoneste pe roaba aceasta si pe fiul ei, caci fiul roabei acesteia nu va fi mostenitor cu fiul meu, Isaac!"

11. Si s-au parut cuvintele acestea lui Avraam foarte grele pentru fiul sau Ismael.

12. Dumnezeu insa a zis catre Avraam: "Sa nu ti se para grele cuvintele cele pentru prunc si pentru roaba; toate cate-ti va zice Sarra, asculta glasul ei; pentru ca numai cei din Isaac se vor chema urmasii tai.

13. Dar si pe fiul roabei acesteia il voi face neam mare, pentru ca si el este din samanta ta".

14. Atunci s-a sculat Avraam dis-de-dimineata; a luat paine si un burduf cu apa si le-a dat Agarei; apoi, punandu-i pe umeri copilul, a slobozit-o; si, plecand ea, a ratacit prin pustiul Beer-Seba.

15. Cand insa s-a sfarsit apa din burduf, a lepadat ea copilul sub un maracine.

16. Si ducandu-se, a sezut in preajma lui, ca la o bataie de arc, caci isi zicea: "Nu voiesc sa vad moartea copilului meu!" Si, sezand ea acolo de o parte, si-a ridicat glasul si a plans.

17. Si a auzit Dumnezeu glasul copilului din locul unde era si ingerul lui Dumnezeu a strigat din cer catre Agar si a zis: "Ce e, Agar? Nu te teme, ca a auzit Dumnezeu glasul copilului din locul unde este!

18. Scoala, ridica copilul si-l tine de mana, caci am sa fac din el un popor mare!"

19. Atunci i-a deschis Dumnezeu ochii si a vazut o fantana cu apa si, mergand, si-a umplut burduful cu apa si a dat copilului sa bea.

20. Si era Dumnezeu cu copilul si a crescut acesta, a locuit in pustiu, si s-a facut vanator.

21. A locuit deci Ismael in pustiul Faran si mama sa i-a luat femeie din tara Egiptului.

22. In vremea aceea, Abimelec si Ahuzat, care luase pe nora lui, si Ficol, capetenia ostirii lui, au zis catre Avraam: "Dumnezeu e cu tine in toate cate faci.

23. Jura-mi, deci, aici pe Dumnezeu ca nu-mi vei face strambatate nici mie, nici fiului meu, nici neamului meu; ci, cum ti-am facut eu bine tie, asa sa-mi faci si tu mie si tarii in care esti oaspete!"

24. Raspuns-a Avraam: "Jur!"

25. Dar a mustrat Avraam pe Abimelec pentru fantanile de apa, pe care i le rapisera slugile lui Abimelec.

26. Iar Abimelec i-a zis: "Nu stiu cine ti-a facut lucrul acesta; nici tu nu mi-ai spus nimic, nici eu n-am auzit decat astazi".

27. Si a luat Avraam oi si vite si a dat lui Abimelec si au incheiat amandoi legamant.

28. Apoi Avraam a pus de o parte sapte mielusele.

29. Iar Abimelec a zis catre Avraam: "Ce sunt aceste sapte mielusele, pe care le-ai osebit?"

30. Raspuns-a Avraam: "Aceste sapte mielusele sa le iei de la mine, ca sa-mi fie marturie, ca eu am sapat fantana aceasta!"

31. De aceea s-a si numit locul acela Beer-Seba, pentru ca acolo au jurat ei amandoi.

32. Si dupa ce au facut ei legamant la Beer-Seba, s-a sculat Abimelec si Ahuzat, care luase pe nora lui, si Ficol, capetenia ostirii lui, si s-au intors in tara Filistenilor.

33. Iar Avraam a sadit o dumbrava la Beer-Seba si a chemat acolo numele Domnului Dumnezeului celui vesnic.

34. Si a mai trait Avraam in tara Filistenilor zile multe, ca strain.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/21/


 
gabitzaData: Miercuri, 04 Mar 2015, 10:00 AM | Mesaj # 22
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 22


1. Dupa acestea, Dumnezeu a incercat pe Avraam si i-a zis: "Avraame, Avraame!" Iar el a raspuns: "Iata-ma!"

2. Si Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tau, pe Isaac, pe singurul tau fiu, pe care-l iubesti, si du-te in pamantul Moria si adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ti-l voi arata Eu!"

3. Sculandu-se deci Avraam dis-de-dimineata, a pus samarul pe asinul sau si a luat cu sine doua slugi si pe Isaac, fiul sau; si taind lemne pentru jertfa, s-a ridicat si a plecat la locul despre care-i graise Dumnezeu.

4. Iar a treia zi, ridicandu-si Avraam ochii, a vazut in departare locul acela.

5. Atunci a zis Avraam slugilor sale: "Ramaneti aici cu asinul, iar eu si copilul ne ducem pana acolo si, inchinandu-ne, ne vom intoarce la voi".

6. Luand deci Avraam lemnele cele pentru jertfa, le-a pus pe umerii lui Isaac, fiul sau; iar el a luat in maini focul si cutitul si s-au dus amandoi impreuna.

7. Atunci a grait Isaac lui Avraam, tatal sau, si a zis: "Tata!" Iar acesta a raspuns: "Ce este, fiul meu?" Zis-a Isaac: "Iata, foc si lemne avem; dar unde este oaia pentru jertfa?"

8. Avraam insa a raspuns: "Fiul meu, va ingriji Dumnezeu de oaia jertfei Sale!" Si s-au dus mai departe amandoi impreuna.

9. Iar daca au ajuns la locul, de care-i graise Dumnezeu, a ridicat Avraam acolo jertfelnic, a asezat lemnele pe el si, legand pe Isaac, fiul sau, l-a pus pe jertfelnic, deasupra lemnelor.

10. Apoi si-a intins Avraam mana si a luat cutitul, ca sa junghie pe fiul sau.

11. Atunci ingerul Domnului a strigat catre el din cer si a zis: "Avraame, Avraame!" Raspuns-a acesta: "Iata-ma!"

12. Iar ingerul a zis: "Sa nu-ti ridici mana asupra copilului, nici sa-i faci vreun rau, caci acum cunosc ca te temi de Dumnezeu si pentru mine n-ai crutat nici pe singurul fiu al tau".

13. Si ridicandu-si Avraam ochii, a privit, si iata la spate un berbec incurcat cu coarnele intr-un tufis. Si ducandu-se, Avraam a luat berbecul si l-a adus jertfa in locul lui Isaac, fiul sau.

14. Avraam a numit locul acela Iahve-ire, adica, Dumnezeu poarta de grija si de aceea se zice astazi: "In munte Domnul Se arata".

15. Si a strigat a doua oara ingerul Domnului din cer catre Avraam si a zis:

16. "Juratu-M-am pe Mine insumi, zice Domnul, ca de vreme ce ai facut aceasta si n-ai crutat nici pe singurul tau fiu, pentru Mine,

17. De aceea te voi binecuvanta cu binecuvantarea Mea si voi inmulti foarte neamul tau, ca sa fie ca stelele cerului si ca nisipul de pe tarmul marii si va stapani neamul tau cetatile dusmanilor sai;

18. Si se vor binecuvanta prin neamul tau toate popoarele pamantului, pentru ca ai ascultat glasul Meu".

19. Intorcandu-se apoi Avraam la slugile sale, s-au sculat impreuna si s-au dus la Beer-Seba si a locuit Avraam acolo in Beer-Seba.

20. Iar dupa ce s-au petrecut acestea, i s-a vestit lui Avraam, spunandu-i-se: "Iata Milca a nascut si ea fii lui Nahor, fratele tau:

21. Pe Ut, intaiul sau nascut, pe Buz, fratele acestuia si pe Chemuel, tatal lui Aram;

22. Pe Chesed, pe Hazo, pe Pildas, pe Idlaf si pe Batuel.

23. Iar lui Batuel i s-a nascut Rebeca". Pe acesti opt fii i-a nascut Milca lui Nahor, fratele lui Avraam.

24. Iar o tiitoare a lui, anume Reuma, i-a nascut si ea pe Tebah, pe Gaham, pe Tahas si pe Maaca.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/22/


 
gabitzaData: Joi, 05 Mar 2015, 9:12 AM | Mesaj # 23
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 23


1. Sarra a trait o suta douazeci si sapte de ani. Acestia sunt anii vietii Sarrei.

2. Sarra a murit la Chiriat-Arba care e in vale, adica in Hebronul de astazi, in tara Canaanului. Si a venit Avraam sa planga si sa jeleasca pe Sarra.

3. Apoi s-a dus Avraam de la moarta sa, a grait cu fiii lui Het si a zis:

4. "Eu sunt intre voi strain si pribeag; dati-mi dar in stapanire un loc de mormant la voi, ca sa ingrop pe moarta mea".

5. Iar fiii lui Het au raspuns si au zis catre Avraam:

6. "Nu, domnul meu, ci asculta-ne: Tu aici la noi esti u: voievod al lui Dumnezeu. Deci, ingroapa-ti moarta in cel mai bun dintre locurile noastre de ingropare, ca nici unul dintre noi nu te va opri sa-ti ingropi moarta acolo".

7. Atunci s-a sculat Avraam si s-a inchinat poporului jarii aceleia, adica fiilor lui Het.

8. Si a grait catre dansii Avraam si a zis: "Daca voiti din suflet sa-mi ingrop pe moarta mea de la ochii mei, atunci ascultati-ma si rugati pentru mine pe Efron, fiul lui Tohar,

9. Ca sa-mi dea pestera Macpela pe care o are in capatul tarinei lui, dar sa mi-o dea pe bani gata, ca sa o am aici la voi in stapanire de veci pentru ingropare.

10. Efron insa sedea atunci in mijlocul fiilor lui Het. Si a raspuns Efron Heteeanul lui Avraam, in auzul fiilor lui Het si al tuturor celor ce venisera la portile cetatii lui, si a zis:

11. "Nu, domnul meu, asculta-ma pe mine: Eu iti dau tarina si pestera cea dintr-insa si ti-o dau in fala fiilor poporului; ti-o dau insa in dar. Ingroapa-ti pe moarta ta".

12. Avraam insa s-a inchinat inaintea poporului tarii

13. Si a grait catre Efron in auzul a tot poporul tinutului aceluia si a zis: "De binevoiesti, asculta-ma si ia de la mine pretul tarinei si voi ingropa acolo pe moarta mea".

14. Raspuns-a Efron lui Avraam si i-a zis:

15. "Asculta, domnul meu, tarina pretuieste patru sute sicli de argint. Ce este aceasta pentru mine si pentru tine? Ingroapa-ti dar pe moarta ta!"

16. Atunci, ascultand pe Efron, Avraam a cantarit lui Efron atata argint, cat a spus el in auzul fiilor lui Het: patru sute sicli de argint, dupa pretul negustoresc.

17. Si asa tarina lui Efron, care e langa Macpela, in fata stejarului Mamvri, tarina si pestera din ea si toti pomii din tarina si tot ce era in hotarele ei de jur imprejur

18. S-au dat lui Avraam mosie de veci, inaintea fiilor lui Het si a tuturor celor ce se stransesera la poarta cetatii lui.

19. Dupa aceasta Avraam a ingropat pe Sarra, femeia sa, in pestera din tarina Macpela, care e in fata lui Mamvri sau a Hebronului, in Canaan.

20. Astfel a trecut de la fiii lui Het la Avraam tarina si pestera cea din ea, ca loc de ingropare.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/23/


 
gabitzaData: Vineri, 06 Mar 2015, 10:44 AM | Mesaj # 24
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 24


1. Avraam era acum batran si vechi de zile si Domnul binecuvantase pe Avraam cu de toate.

2. Atunci a zis Avraam catre sluga cea mai batrana din casa sa, care carmuia toate cate avea: "Pune mana ta sub coapsa mea

3. Si jura-mi pe Domnul Dumnezeul cerului si pe Dumnezeul pamantului ca fiului meu Isaac nu-i vei lua femeie din fetele Canaaneilor, in mijlocul carora locuiesc eu,

4. Ci vei merge in tara mea, unde m-am nascut eu, la rudele mele, si vei lua de acolo femeie lui Isaac, fiul meu".

5. Iar sluga a zis catre el: "Dar poate nu va vrea femeia sa vina cu mine in pamantul acesta; intoarce-voi, oare, pe fiul tau in pamantul de unde ai iesit?"

6. Avraam insa a zis catre el: "Ia seama sa nu intorci pe fiul meu acolo!

7. Domnul Dumnezeul cerului si Dumnezeul pamantului, Cel ce m-a luat din casa tatalui meu si din pamantul in care m-am nascut, Care mi-a grait si Care mi S-a jurat, zicand: tie-ti voi da pamantul acesta si urmasilor tai, Acela va trimite pe ingerul Sau inaintea ta si vei lua femeie feciorului meu de acolo.

8. Iar de nu va voi femeia aceea sa vina cu tine in pamantul acesta, vei fi slobod de juramantul meu, dar pe fiul meu sa nu-l intorci acolo!"

9. Si punandu-si sluga mana sub coapsa lui Avraam, stapanul sau, i s-a jurat pentru toate acestea.

10. Apoi a luat sluga cu sine zece camile din camilele stapanului sau si tot felul de lucruri scumpe de ale stapanului sau si, sculandu-se, s-a dus in Mesopotamia, in cetatea lui Nahor.

11. Si, intr-o zi, spre seara, cand ies femeile sa scoata apa, a poposit cu camilele la o fantana, afara din cetate.

12. Si a zis: "Doamne Dumnezeul stapanului meu Avraam, scoate-mi-o in cale astazi si fa mila cu stapanul meu Avraam!

13. Iata, eu stau la fantana aceasta si fetele locuitorilor cetatii au sa iasa sa scoata apa.

14. Deci fata careia ii voi zice: Pleaca urciorul tau sa beau si care-mi va raspunde: "Bea! Ba si camilele toate le voi adapa pana se vor satura", aceea sa fie pe care Tu ai randuit-o robului Tau Isaac si prin aceasta voi cunoaste ca faci mila cu stapanul meu Avraam.

15. Dar nu sfarsise el inca a cugeta acestea in mintea sa, cand iata ca iesi cu urciorul pe umar Rebeca, fecioara care se nascuse lui Batuel, fiul Milcai, femeia lui Nahor, fratele lui Avraam.

16. Aceasta era foarte frumoasa la chip, fecioara, pe care nu o cunoscuse inca un barbat. Si venind ea la fantana, si-a umplut urciorul si a pornit inapoi.

17. Atunci sluga lui Avraam a alergat inaintea ei si i-a zis: "Da-mi sa beau putina apa din urciorul tau!"

18. Iar ea a zis: "Bea, domnul meu!" Si indata si-a lasat urciorul pe brate si i-a dat sa bea apa pana a incetat de a mai bea.

19. Apoi a zis: "Si camilelor tale am sa le scot apa pana vor bea toate".

20. Si indata si-a desertat urciorul in adapatoare si a alergat iar la fantana sa scoata apa si a adapat toate camilele.

21. Iar omul acela se uita la ea cu mirare si tacea, dorind sa stie de i-a binecuvantat Domnul calatoria sau nu.

22. Si daca au incetat toate camilele de a mai bea, a luat omul acela si i-a dat un inel de aur, in greutate de o jumatate siclu, si doua bratari la mainile ei, in greutate de zece sicli de aur.

23. Apoi a intrebat-o si a zis: "A cui fata esti tu? Spune-mi, te rog, daca se afla in casa tatalui tau loc, ca sa ramanem?"

24. Iar ea i-a zis: "Sunt fata lui Batuel al Milcai, pe care ea l-a nascut lui Nahor".

25. Apoi i-a mai zis: "Avem si paie si fan mult si la noi este si loc, ca sa ramaneti".

26. Atunci s-a plecat omul acela si s-a inchinat Domnului si a zis:

27. "Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul stapanului meu Avraam, Care n-a parasit pe stapanul meu cu mila si bunavointa Sa, de vreme ce m-a adus Domnul drept la casa fratelui stapanului meu".

28. Iar fata a alergat acasa la mama sa si a povestit toate acestea.

29. Rebeca insa avea un frate, anume Laban. Si a alergat Laban afara, la fantana, la omul acela,

30. Caci el vazuse inelul de aur si bratarile la mainile surorii sale Rebeca, si auzise vorbele Rebecai, sora sa, care spusese: "Asa si asa mi-a vorbit omul acela!" Si ajungand la el, l-a gasit stand cu camilele la fantana.

31. Si i-a zis: "Intra, binecuvantatul Domnului! Pentru ce stai afara? Eu ti-am gatit casa si salas pentru camilele tale!"

32. Si a intrat omul acela in casa. Iar Laban a luat povara de pe camile si le-a dat paie si fan, iar lui si oamenilor, care erau cu el, le-a dat apa, ca sa-si spele picioarele.

33. Apoi le-a adus de mancare. Eliezer insa a zis: "Nu voi manca pana nu voi spune la ce am venit". Zis-a Laban: "Spune!"

34. Atunci Eliezer a zis: "Eu sunt sluga lui Avraam.

35. Domnul a binecuvantat foarte pe stapanul meu si l-a marit si i-a dat oi si boi, argint si aur, robi si roabe, camile si asini.
...............


 
gabitzaData: Vineri, 06 Mar 2015, 10:46 AM | Mesaj # 25
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
36. Iar Sarra, femeia stapanului meu, fiind acum batrana, a nascut stapanului meu un fiu, caruia el i-a dat toate cate are.

37. Si m-a jurat stapanul meu, zicand: "Sa nu iei femeie feciorului meu din fetele Canaaneilor, in pamantul carora traiesc,

38. Ci sa mergi la casa tatalui meu, la rudele mele si sa iei de acolo femeie pentru feciorul meu!"

39. Iar eu am zis catre stapanul meu: "Dar de nu va vrea femeia sa vina cu mine?"

40. El insa mi-a raspuns: "Domnul Dumnezeu, inaintea Caruia umblu, va trimite cu tine pe ingerul Sau, va binecuvanta calea ta si vei lua femeie pentru feciorul meu din rudele mele si din casa tatalui meu.

41. Atunci vei fi slobod de juramantul meu, cand te vei duce la rudele mele si de nu ti-o vor da, vei fi dezlegat de juramantul meu.

42. Deci, ajungand eu astazi la fantana, am zis: "Doamne, Dumnezeul stapanului meu Avraam, de este sa ma faci sa izbutesc in calea ce fac,

43. Iata, eu stau la fantana; si fata careia eu ii voi zice cand va veni sa scoata apa: "Da-mi sa beau putina apa din urciorul tau!"

44. Iar ea imi va zice: "Bea si tu, si camilele tale le voi adapa", aceea sa fie femeia, pe care Domnul a randuit-o pentru Isaac, robul Sau si fiul stapanului meu, si prin aceasta voi cunoaste ca Te milostivesti spre stapanul meu Avraam.

45. Dar nu ispravisem eu inca a grai acestea in mintea mea, cand iata a iesit Rebeca, cu urciorul pe umar; se pogori la fantana si scoase apa, si eu i-am zis: "Da-mi sa beau!"

46. Si ea si-a lasat indata urciorul de pe umar, zicand: "Bea tu si camilele tale le voi adapa". Si am baut si mi-a adapat si camilele.

47. Apoi am intrebat-o si am zis: "A cui fata esti tu? Spune-mi te rog!" Si ea a zis: "Sunt fata lui Batuel, fiul lui Nahor, pe care i l-a nascut Milca". Atunci i-am dat un inel si bratari la maini.

48. Dupa aceea m-am plecat si m-am inchinat Domnului si am binecuvantat pe Domnul Dumnezeul stapanului meu Avraam, Care m-a povatuit de-a dreptul, ca sa iau pe fata fratelui stapanului meu pentru fiul lui.

49. Acum deci spuneti-mi de vreti sa aratati mila si bunavointa stapanului meu; iar de nu, sa caut alta in dreapta si in stanga".

50. Si raspunzand Laban si Batuel au zis: "De la Domnul vine lucrul acesta si noi nu-ti putem spune nimic nici de bine, nici de rau.

51. Iata, Rebeca este inaintea ta, ia-o si du-te si sa fie sotia fiului stapanului tau, cum a grait Domnul!"

52. Si auzind cuvintele lor, sluga lui Avraam s-a inchinat Domnului pana la pamant.

53. Apoi a scos sluga lucruri de argint si lucruri de aur si haine si le-a dat Rebecai. Dat-a de asemenea daruri si fratelui si mamei ei.

54. Dupa aceea au mancat si au baut, el si oamenii cei ce erau cu dansul si au ramas acolo. Iar daca s-a sculat dimineata, a zis: "Lasati-ma sa ma duc la stapanul meu!"

55. Iar fratele si mama Rebecai au zis: "Sa mai ramana fata cu noi macar vreo zece zile si apoi te vei duce!"

56. El insa le-a zis: "Nu ma zaboviti! Caci Domnul m-a facut sa izbutesc in calea mea; lasati-ma sa ma duc la stapanul meu!"

57. Raspuns-au ei: "Sa chemam copila si s-o intrebam ce ganduri are ea".

58. Si au chemat pe Rebeca si i-au zis: "Vrei sa te duci oare cu omul acesta?" Si ea a zis: "Ma duc!"

59. Atunci a lasat Laban sa plece Rebeca, sora sa, si doica ei, si sluga lui Avraam si cei ce erau cu el.

60. Si au binecuvantat pe Rebeca si i-au zis: "Sora noastra, sa se nasca din tine mii si zeci de mii si sa stapaneasca urmasii tai portile vrajmasilor lor!"

61. Atunci, sculandu-se Rebeca si slujnicele ei si suindu-se pe camile, s-au dus cu omul acela, si sluga lui Avraam, luand pe Rebeca, a plecat.

62. Isaac insa venise din Beer-Lahai-Roi, caci el locuia in partile de miazazi.

63. Iar spre seara a iesit Isaac la camp sa se plimbe si, ridicandu-si ochii, a vazut camilele venind.

64. Rebeca insa, cautand, a vazut pe Isaac si s-a dat jos de pe camila

65. Si a zis catre sluga: "Cine este omul acela care vine pe camp in intampinarea noastra?" Iar sluga i-a zis: "Acesta-i stapanul meu!" Atunci ea si-a luat valul si s-a acoperit.

66. Si sluga povesti lui Isaac toate cate facuse.

67. Si a dus-o Isaac in cortul mamei sale Sarra si a luat pe Rebeca si aceasta s-a facut femeia lui si a iubit-o. Si s-a mangaiat Isaac de pierderea mamei sale, Sarra.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/24/


 
gabitzaData: Sâmbătă, 07 Mar 2015, 9:36 AM | Mesaj # 26
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 25


1. Avraam insa si-a mai luat o femeie cu numele Chetura.

2. Ea i-a nascut pe Zimran, Iocsan, Madan, Madian, Isbac si pe Suah.

3. Lui Iocsan i s-au nascut Seba, Teman si Dedan. Iar fiii lui Dedan au fost: Raguil, Navdeel, Asurim, Letusim si Leumim.

4. Iar fiii lui Madian au fost: Efa, Efer, Enoh, Abida si Eldaa. Acestia toti au fost fiii Cheturei.

5. Insa Avraam a dat toate averile sale fiului sau Isaac.

6. Iar fiilor tiitoarelor sale, Avraam le-a facut daruri si, inca fiind el in viata, i-a trimis departe de la Isaac, fiul sau, spre rasarit, in pamantul Rasaritului.

7. Zilele vietii lui Avraam, cate le-a trait, au fost o suta saptezeci si cinci de ani.

8. Apoi, slabind, Avraam a murit la batraneti adanci, satul de zile si s-a adaugat la poporul sau.

9. Si l-au ingropat feciorii lui, Isaac si Ismael, in pestera Macpela, din tarina lui Efron, fiul lui Tohar Heteeanul, in fata stejarului Mamvri;

10. Deci in tarina si in pestera pe care Avraam a cumparat-o de la fiii lui Het, acolo sunt ingropati Avraam si Sarra, femeia lui.

11. Iar dupa moartea lui Avraam, a binecuvantat Dumnezeu pe Isaac, fiul lui. Si locuia Isaac la Beer-Lahai-Roi.

12. Iata acum si viata lui Ismael, fiul lui Avraam, pe care l-a nascut lui Avraam egipteanca Agar, slujnica Sarrei;

13. Si iata numele fiilor lui Ismael, dupa sirul nasterii lor: intaiul nascut al lui Ismael a fost Nebaiot; dupa el urmeaza Chedar, Adbeel si Mibsam,

14. Misma, Duma si Masa,

15. Hadad, Tema, Etur, Nafis si Chedma.

16. Acestia sunt fiii lui Ismael si acestea sunt numele lor, dupa asezarile lor si dupa taberele lor. Acestia sunt cei doisprezece voievozi ai semintiilor lor.

17. Iar anii vietii lui Ismael au fost o suta treizeci si sapte si, imbatranind, a murit si a trecut la parintii sai;

18. Iar urmasii sai s-au intins de la Havila pana la Sur, care este in fata Egiptului, pe drumul ce duce spre Asiria; si s-au salasluit ei inaintea tuturor fratilor lor.

19. Iar spita neamului lui Isaac, fiul lui Avraam, este aceasta: lui Avraam i s-a nascut Isaac.

20. Isaac insa era de patruzeci de ani, cand si-a luat de femeie pe Rebeca, fata lui Batuel Arameul din Mesopotamia si sora lui Laban Arameul.

21. Si s-a rugat Isaac Domnului pentru Rebeca, femeia sa, ca era stearpa; si l-a auzit Domnul si femeia lui Rebeca a zamislit.

22. Dar copiii au inceput a se zbate in pantecele ei si ea a zis: "Daca asa au sa fie, atunci la ce mai am aceasta sarcina?" Si s-a dus sa intrebe pe Domnul.

23. Domnul insa i-a zis: "In pantecele tau sunt doua neamuri si doua popoare se vor ridica din pantecele tau; un popor va ajunge mai puternic decat celalalt si cel mai mare va sluji celui mai mic!"

24. Si i-a venit Rebecai vremea sa nasca si iata erau in pantecele ei doi gemeni.

25. Si cel dintai care a iesit era rosu si peste tot paros, ca o pielicica, si i-a pus numele Isav.

26. Dupa aceea a iesit fratele acestuia, tinandu-se cu mana de calcaiul lui Isav; si i s-a pus numele Iacov. Isaac insa era de saizeci de ani, cand i s-au nascut acestia din Rebeca.

27. Copiii acestia au crescut si a ajuns Isav om iscusit la vanatoare, traind pe campii; iar Iacov era om linistit, traind in corturi.

28. Isaac iubea pe Isav, pentru ca ii placea vanatul acestuia; iar Rebeca iubea pe Iacov.

29. O data insa a fiert Iacov linte, iar Isav a venit ostenit de la camp.

30. Si a zis Isav catre Iacov: "Da-mi sa mananc din aceasta fiertura rosie, ca sunt flamand!" De aceea Isav s-a mai numit si Edom.

31. Iacov insa i-a raspuns lui Isav: "Vinde-mi mai intai dreptul tau de intai-nascut!"

32. Si Isav a raspuns: "Iata eu mor. La ce mi-e bun dreptul de intai-nascut?"

33. Zisu-i-a Iacov: "Jura-mi-te acum!" Si i s-a jurat Isav si a vandut lui Iacov dreptul sau de intai-nascut.

34. Atunci Iacov a dat lui Isav paine si fiertura de linte si acesta a mancat si a baut, apoi s-a sculat si s-a dus. Si astfel a nesocotit Isav dreptul sau de intai-nascut.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/25/


 
gabitzaData: Duminică, 08 Mar 2015, 9:47 AM | Mesaj # 27
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 26


1. Si a fost o foamete in tara, afara de foametea cea dintai, care se intamplase in zilele lui Avraam. Atunci s-a dus Isaac in Gherara, la Abimelec, regele Filistenilor.

2. Atunci Domnul i S-a aratat si i-a zis: "Sa nu te duci in Egipt, ci sa locuiesti in tara, unde-ti voi zice Eu.

3. Locuieste in tara aceasta si Eu voi fi cu tine si te voi binecuvanta, ca tie si urmasilor tai voi da toate tinuturile acestea si-Mi voi implini juramantul cu care M-am jurat lui Avraam, tatal tau.

4. Voi inmulti pe urmasii tai ca stelele cerului si voi da urmasilor tai toate tinuturile acestea; si se vor binecuvanta intru urmasii tai toate popoarele pamantului,

5. Pentru ca Avraam, tatal tau, a ascultat cuvantul Meu si a pazit poruncile Mele, povetele Mele, indreptarile Mele si legile Mele!"

6. De aceea s-a asezat Isaac in Gherara.

7. Iar locuitorii tinutului aceluia l-au intrebat despre Rebeca, femeia sa, cine e si el a zis: "Aceasta este sora mea!", caci s-a temut sa zica: "E femeia mea!", ca nu cumva sa-l omoare oamenii locului aceluia din pricina Rebecai, pentru ca era frumoasa la chip.

8. Dar dupa ce a trait el acolo multa vreme, s-a intamplat ca Abimelec, regele Filistenilor, sa se uite pe fereastra si sa vada pe Isaac jucandu-se cu Rebeca, femeia sa.

9. Atunci a chemat Abimelec pe Isaac si i-a zis: "Adevarat e ca-i femeia ta? De ce dar ai zis: "Aceasta-i sora mea?" Si Isaac a raspuns: "Pentru ca ma temeam sa nu fiu omorat din pricina ei".

10. Zisu-i-a Abimelec: "Pentru ce ne-ai facut aceasta? Putin a lipsit ca cineva din neamul meu sa se fi culcat cu femeia ta si ne-ai fi facut sa savarsim pacat".

11. Apoi a dat Abimelec porunca la tot poporul sau, zicand: "Tot cel ce se va atinge de omul acesta si de femeia lui va fi vinovat mortii".

12. Si a semanat Isaac in pamantul acela si a cules anul acela rod insutit. Domnul l-a binecuvantat,

13. Si omul acela a ajuns bogat si a sporit tot mai mult, pana ce a ajuns bogat foarte.

14. Avea turme de oi, cirezi de vite si ogoare multe, incat il pizmuiau Filistenii.

15. Toate fantanile, pe care le sapasera robii tatalui sau, in zilele lui Avraam, tatal sau, Filistenii le-au stricat si le-au umplut cu pamant.

16. Atunci a zis Abimelec catre Isaac: "Du-te de la noi, ca te-ai facut mult mai tare decat noi!"

17. Si s-a dus Isaac de acolo si, tabarand in valea Gherara, a locuit acolo.

18. Apoi a sapat Isaac din nou fantanile de apa, pe care le sapasera robii lui Avraam, tatal sau, si pe care le astupasera Filistenii dupa moartea lui Avraam, tatal sau, si le-a numit cu aceleasi nume, cu care le numise Avraam, tatal sau.

19. Dupa aceea au mai sapat slugile lui Isaac si in valea Gherara si au aflat acolo izvor de apa buna de baut.

20. Dar se certau ciobanii din Gherara cu ciobanii lui Isaac, zicand: "Apa este a noastra!" De aceea Isaac a pus fantanii aceleia numele Esec, din pricina ca se sfadisera pentru ea.

21. Ducandu-se apoi de acolo, Isaac a sapat alta fantana si se certau si de la aceasta. De aceea Isaac i-a pus numele Sitna.

22. Apoi s-a mutat si de aici si a sapat alta fantana, pentru care nu s-au mai certat, si i-a pus numele Rehobot, caci isi zicea: "Datu-ne-a astazi Domnul loc larg si vom spori pe pamant".

23. De aici Isaac s-a urcat catre Beer-Seba.

24. In noaptea aceea i S-a aratat Domnul si i-a zis: "Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, tatal tau! Nu te teme, ca Eu sunt cu tine si te voi binecuvanta si voi inmulti pe urmasii tai, pentru Avraam, sluga Mea".

25. Acolo a facut Isaac jertfelnic si a chemat numele Domnului si isi intinse acolo cortul sau. Si au sapat acolo slugile lui Isaac o fantana, in valea Gherarei.

26. Atunci au venit din Gherara la el: Abimelec si Ahuzat, care luase pe nora lui, si Ficol, capetenia ostirii lui.

27. Iar Isaac le-a zis: "La ce ati venit la mine, voi care ma urati si n-ati alungat de la voi?"

28. Iar ei au zis: "Am vazut bine ca Domnul este cu tine si am zis sa facem cu tine juramant si sa incheiem legamant cu tine,

29. Ca tu sa nu ne faci nici un rau, cum nici noi nu ne-am atins de tine, ci ti-am facut bine si te-am scos de la noi cu pace; si acum esti binecuvantat de Domnul".

30. Atunci Isaac le-a facut ospat si ei au mancat si au baut.

31. Sculandu-se apoi a doua zi de dimineata, au jurat unul altuia. Si le-a dat drumul Isaac si ei s-au dus de la dansul cu pace.

32. Tot in ziua aceea venind slugile lui Isaac, l-au vestit de fantana ce o sapasera si au zis: "Am gasit apa!"

33. Si a numit Isaac fantana aceea Sibea, adica juramant. De aceea se si numeste cetatea aceea Beer-Seba, adica fantana juramantului, pana in ziua de astazi.

34. Iar Isav, fiind acum de patruzeci de ani, si-a luat doua femei: pe Iudit, fata lui Beeri Heteul, si pe Basemata, fata lui Elon Heteul.

35. Dar ele amarau pe Isaac si pe Rebeca.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/26/


 
gabitzaData: Luni, 09 Mar 2015, 11:19 AM | Mesaj # 28
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 27


1. Iar dupa ce a imbatranit Isaac si au slabit vederile ochilor sai, a chemat pe Isav, pe fiul sau cel mai mare, si i-a zis: "Fiul meu!" Zis-a acela: "Iata-ma!"

2. Si Isaac a zis: "Iata, eu am imbatranit si nu stiu ziua mortii mele.

3. Ia-ti dara uneltele tale, tolba si arcul, si iesi la camp si adu-mi ceva vanat;

4. Sa-mi faci mancare, cum imi place mie, si adu-mi sa mananc, ca sa te binecuvanteze sufletul meu pana nu mor!"

5. Rebeca insa a auzit ce a zis Isaac catre fiul sau Isav. S-a dus deci Isav la camp sa vaneze ceva pentru tatal sau;

6. Iar Rebeca a zis catre Iacov, fiul cel mai mic: "Iata, eu am auzit pe tatal tau graind cu Isav, fratele tau, si zicand:

7. "Adu vanat si fa-mi o mancare sa mananc si sa te binecuvantez inaintea Domnului, pana a nu muri".

8. Acum dar, fiul meu, asculta ce am sa-ti poruncesc:

9. Du-te la turma, adu-mi de acolo doi iezi tineri si buni si voi face din ei mancare, cum ii place tatalui tau;

10. Iar tu o vei duce tatalui tau sa manance, ca sa te binecuvanteze tatal tau inainte de a muri".

11. Iacov insa a zis catre Rebeca, mama sa: "Isav, fratele meu, e om paros, iar eu n-am par.

12. Nu cumva tatal meu sa ma pipaie si voi fi in ochii lui ca un inselator si in loc de binecuvantare, voi atrage asupra-mi blestem".

13. Zis-a mama sa: "Fiul meu, asupra mea sa fie blestemul acela; asculta numai povata mea si du-te si adu-mi iezii!"

14. Atunci, ducandu-se Iacov, a luat si a adus mamei sale iezii, iar mama sa a gatit mancare, cum ii placea tatalui lui.

15. Apoi a luat Rebeca haina cea mai frumoasa a lui Isav, fiul ei cel mai mare, care era la ea in casa, si a imbracat pe Iacov, fiul ei cel mai mic;

16. Iar cu pieile iezilor a infasurat bratele si partile goale ale gatului lui.

17. Si a dat mancarea si painea ce gatise in mainile lui Iacov, fiul sau,

18. Si acesta a intrat la tatal sau si a zis: "Tata!" Iar acela a raspuns: "Iata-ma! Cine esti tu, copilul meu?"

19. Zis-a Iacov catre tatal sau: "Eu sunt Isav, intaiul tau nascut. Am facut precum mi-ai poruncit; scoala si sezi de mananca din vanatul meu, ca sa ma binecuvanteze sufletul tau!"

20. Zis-a Isaac catre fiul sau: "Cum l-ai gasit asa curand, fiul meu?" Si acesta a zis: "Domnul Dumnezeul tau mi l-a scos inainte".

21. Zis-a Isaac iarasi catre Iacov: "Apropie-te sa te pipai, fiul meu, de esti tu fiul meu Isav sau nu".

22. Si s-a apropiat Iacov de Isaac, tatal sau, iar acesta l-a pipait si a zis: "Glasul este glasul lui Iacov, iar mainile sunt mainile lui Isav".

23. Dar nu l-a cunoscut, pentru ca mainile lui erau paroase, ca mainile fratelui sau Isav; si l-a binecuvantat.

24. Si a mai zis: "Tu oare esti fiul meu Isav?" Si Iacov a raspuns: "Eu".

25. Zis-a Isaac: "Adu-mi si voi manca din vanatul fiului meu, ca sa te binecuvanteze sufletul meu!" Si i-a adus si a mancat; apoi i-a adus si vin si a baut.

26. Dupa aceea Isaac, tatal sau, i-a zis: "Apropie-te, fiule, si ma saruta!" 

27. Atunci s-a apropiat Iacov si l-a sarutat. Si a simtit Isaac mirosul hainei lui si l-a binecuvantat si a zis: "Iata, mirosul fiului meu e ca mirosul unui camp bogat, pe care l-a binecuvantat Domnul.

28. Sa-ti dea tie Dumnezeu din roua cerului si din belsugul pamantului, paine multa si vin.

29. Sa-ti slujeasca popoarele si capeteniile sa se inchine inaintea ta; sa fii stapan peste fratii tai si feciorii mamei tale sa ti se inchine tie; cel ce te va blestema sa fie blestemat si binecuvantat sa fie cel ce te va binecuvanta!"

30. Indata ce a ispravit Isaac de binecuvantat pe Iacov, fiul sau, si cum a iesit Iacov de la fata tatalui sau Isaac, a venit si Isav cu vanatul lui.

31. A facut si el bucate si le-a adus tatalui sau si a zis catre tatal sau: "Scoala, tata, si mananca din vanatul fiului tau, ca sa ma binecuvanteze sufletul tau!"

32. Iar Isaac, tatal sau, i-a zis: "Cine esti tu?" Iar el a zis: "Eu sunt Isav, fiul tau cel intai-nascut!"

33. Atunci s-a cutremurat Isaac cu cutremur mare foarte si a zis: "Dar cine-i acela, care a cautat si mi-a adus vanat si am mancat de la el inainte de a veni tu si l-am binecuvantat si binecuvantat va fi?"

34. Iar Isav, auzind cuvintele tatalui sau Isaac, a strigat cu glas mare si foarte dureros si a zis catre tatal sau: "Binecuvanteaza-ma si pe mine, tata!"

35. Zis-a Isaac catre el: "A venit fratele tau cu inselaciune si a luat binecuvantarea ta".

36. Iar Isav a zis: "Din pricina oare ca-l cheama Iacov, de aceea m-a inselat de doua ori? Deunazi mi-a rapit dreptul de intai-nascut, iar acum mi-a rapit binecuvantarea mea". Apoi a zis Isav catre tatal sau: "Nu mi-ai pastrat si mie binecuvantare, tata?"

37. Raspuns-a Isaac si a zis lui Isav: "Iata, stapan l-am facut peste tine si pe toti fratii lui i-am facut lui robi; cu paine si cu vin l-am daruit. Dar cu tine ce sa fac, fiul meu?"

38. Si a zis Isav catre tatal sau: "Tata, oare numai o binecuvantare ai tu? Binecuvanteaza-ma si pe mine, tata:" Si cum Isaac tacea, Isav si-a ridicat glasul si a inceput a plange.

39. Atunci, raspunzand Isaac, tatal lui, a zis catre el: "Iata, locuinta ta va fi un pamant manos si cerul iti va trimite roua sa;

40. Cu sabia ta vei trai si vei fi supus fratelui tau; va veni insa vremea cand te vei ridica si vei sfarama jugul lui de pe grumazul tau".

41. De aceea ura Isav pe Iacov pentru binecuvantarea cu care-l binecuvantase tatal sau. Si a zis Isav in cugetul sau: "Se apropie zilele de jelire pentru tatal meu; atunci am sa ucid pe Iacov, fratele meu!"

42. Dar i s-a spus Rebecai cuvintele lui Isav, fiul cel mai mare, si ea a trimis de a chemat pe Iacov, fiul ei cel mai mic, si i-a zis: "Iata Isav, fratele tau, vrea sa se razbune pe tine, omorandu-te.

43. Acum dar, fiul meu, asculta povata mea si, sculandu-te, fugi la Haran, in Mesopotamia, la fratele meu Laban,

44. Si stai la el catva timp, pana se va potoli mania fratelui tau

45. Si pana va mai uita el ce i-ai facut. Atunci voi trimite si te voi lua de acolo. Pentru ce sa raman eu intr-o singura zi fara de voi amandoi?"

46. Apoi Rebeca a zis catre Isaac: "Sunt scarbita de viata mea, din pricina fetelor Heteilor. Daca-si ia si Iacov femeie ca acestea, din fetele pamantului acestuia, atunci la ce-mi mai e buna viata?"


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/27/


 
gabitzaData: Marţi, 10 Mar 2015, 9:58 AM | Mesaj # 29
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 28


1. Atunci a chemat Isaac pe Iacov si l-a binecuvantat si i-a poruncit, zicand: "Sa nu-ti iei femeie din fetele Canaaneilor;

2. Ci scoala si mergi in Mesopotamia in casa lui Batuel, tatal mamei tale, si-ti ia femeie de acolo, din fetele lui Laban, fratele mamei tale,

3. Si Dumnezeul cel Atotputernic sa te binecuvanteze, sa te creasca si sa te inmulteasca si sa lasara din tine popoare multe;

4. Sa-ti dea binecuvantarea lui Avraam, tatal meu, tie si urmasilor tai ca sa stapanesti pamantul ce-l locuiesti acum si pe care l-a dat Dumnezeu lui Avraam,

5. Si asa Isaac i-a dat drumul lui Iacov, iar acesta s-a dus in Mesopotamia, la Laban, fiul lui Batuel Arameul si fratele Rebecai, mama lui Iacov si a lui Isav.

6. Vazand insa Isav ca Isaac a binecuvantat pe Iacov si l-a trimis in Mesopotamia, sa-si ia femeie de acolo, pentru care l-a binecuvantat si i-a poruncit, zicand: "Sa nu-ti iei femeie din fetele Canaaneilor",

7. Si ca Iacov a ascultat pe tatal sau si pe mama sa si s-a dus in Mesopotamia,

8. Si intelegand Isav ca lui Isaac, tatal sau, nu-i plac fetele Canaaneilor,

9. S-a dus la Ismael si, pe langa cele doua femei ale sale, si-a mai luat si pe Mahalat, fata lui Ismael, fiul lui Avraam, si sora lui Nebaiot.

10. Iar Iacov iesind din Beer-Seba, s-a dus in Haran.

11. Ajungand insa la un loc, a ramas sa doarma acolo, caci asfintise soarele. Si luand una din pietrele locului aceluia si punandu-si-o capatai, s-a culcat in locul acela.

12. Si a visat ca era o scara, sprijinita pe pamant, iar cu varful atingea cerul; iar ingerii lui Dumnezeu se suiau si se pogorau pe ea.

13. Apoi S-a aratat Domnul in capul scarii si i-a zis: "Eu sunt Domnul, Dumnezeul lui Avraam, tatal tau, si Dumnezeul lui Isaac. Nu te teme! Pamantul pe care dormi ti-l voi da tie si urmasilor tai.

14. Urmasii tai vor fi multi ca pulberea pamantului si tu te vei intinde la apus si la rasarit, la miazanoapte si la miazazi, si se vor binecuvanta intru tine si intru urmasii tai toate neamurile pamantului.

15. Iata, Eu sunt cu tine si te voi pazi in orice cale vei merge; te voi intoarce in pamantul acesta si nu te voi lasa pana nu voi implini toate cate ti-am spus".

16. Iar cand s-a desteptat din somnul sau, Iacov a zis: "Domnul este cu adevarat in locul acesta si eu n-am stiut!"

17. Si, spaimantandu-se Iacov, a zis: "Cat de infricosator este locul acesta! Aceasta nu e alta fara numai casa lui Dumnezeu, aceasta e poarta cerului!"

18. Apoi s-a sculat Iacov dis-de-dimineata, a luat piatra ce si-o pusese capatai, a pus-o stalp si a turnat pe varful ei untdelemn.

19. Iacov a pus locului aceluia numele Betel (casa lui Dumnezeu), caci mai inainte cetatea aceea se numea Luz.

20. Si a facut Iacov fagaduinta, zicand: "De va fi Domnul Dumnezeu cu mine si ma va povatui in calea aceasta, in care merg eu astazi, de-mi va da paine sa mananc si haine sa ma imbrac;

21. Si de ma voi intoarce sanatos la casa tatalui meu, atunci Domnul va fi Dumnezeul meu.

22. Iar piatra aceasta, pe care am pus-o stalp, va fi pentru mine casa lui Dumnezeu si din toate cate-mi vei da Tu mie, a zecea parte o voi da Tie".


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/28/


 
gabitzaData: Miercuri, 11 Mar 2015, 9:44 AM | Mesaj # 30
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 29


1. Sculandu-se apoi, Iacov s-a dus in pamantul fiilor Rasaritului, la Laban, fiul lui Batuel Arameul si fratele Rebecai, mama lui Iacov si a lui Isav.

2. Si cautand el o data, iata in camp o fantana, iar langa ea trei turme de oi culcate; caci din fantana aceea se adapau turmele si pe gura fantanii era o piatra mare.

3. Cand se adunau acolo toate turmele, ciobanii pravaleau piatra de pe gura fantanii si adapau oile, apoi iar puneau piatra la locul ei pe gura fantanii.

4. Deci a zis Iacov catre pastori: "Fratilor, de unde sunteti voi?" Iar ei au zis: "Noi suntem din Haran".

5. Si el le-a zis: "Cunoasteti voi pe Laban, feciorul lui Nahor?" Raspuns-au aceia: "Il cunoastem".

6. Zis-a iarasi Iacov: "E sanatos?" Si ei au zis: "Sanatos. Iata Rahila, fata lui, vine cu oile".

7. Zis-a Iacov catre ei: "Mai e inca mult din zi si nu e inca vremea sa se adune turmele; adapati oile si duceti-va de le pasteti".

8. Iar ei au zis: "Pana nu se aduna toti pastorii, nu putem sa pravalim piatra de pe gura fantanii, ca sa adapam oile!"

9. Inca graind el cu ei, iata a venit Rahila, fiica lui Laban, cu oile tatalui sau, caci ea pastea oile tatalui sau.

10. Vazand Iacov pe Rahila, fiica lui Laban, fratele mamei sale, si oile lui Laban, fratele mamei sale, s-a apropiat Iacov si a pravalit piatra de pe gura fantanii si a adapat oile lui Laban, fratele mamei sale.

11. Si a sarutat Iacov pe Rahila si si-a ridicat glasul si a plans.

12. Apoi a spus Rahilei ca-i ruda cu tatal ei si ca-i fiul Rebecai. Iar ea a alergat si a spus tatalui sau toate acestea.

13. Auzind Laban de sosirea lui Iacov, fiul surorii sale, a alergat in intampinarea lui si, imbratisandu-l, l-a sarutat si l-a adus in casa sa si el a povestit lui Laban toate.

14. Iar Laban i-a zis: "Tu esti din oasele mele si din carnea mea". Si a stat Iacov la el o luna de zile.

15. Atunci Laban a zis catre Iacov: "Au doara imi vei sluji in dar, pentru ca imi esti ruda? Spune-mi, care-ti va fi simbria?"

16. Laban insa avea doua fete: pe cea mai mare o chema Lia si pe cea mai mica o chema Rahila.

17. Lia era bolnava de ochi, iar Rahila era chipesa la statura si tare frumoasa la fata.

18. Lui Iacov insa ii era draga Rahila si a zis: "Iti voi sluji sapte ani pentru Rahila, fata ta cea mai mica".

19. Zisu-i-a Laban: "Mai bine s-o dau dupa tine decat s-o dau dupa alt barbat. Ramai la mine!"

20. Si a slujit Iacov pentru Rahila sapte ani si i s-a parut numai cateva zile, pentru ca o iubea.

21. Apoi a zis Iacov catre Laban: "Da-mi femeia, ca mi s-au implinit zilele sa intru la ea".

22. Atunci a chemat Laban pe toti oamenii locului aceluia si a facut ospat.

23. Iar seara a luat Laban pe fiica sa Lia si a bagat-o inauntru si a intrat Iacov la ea.

24. Si Laban a dat pe roaba sa Zilpa, roaba fiicei sale Lia.

25. Dar cand s-a facut ziua, iata era Lia. Si a zis Iacov catre Laban: "Pentru ce mi-ai facut aceasta? Nu Ii-am slujit eu oare pentru Rahila? Pentru ce m-ai inselat?"

26. Raspuns-a Laban: "Aici la noi nu se pomeneste sa se marite fata cea mai mica inaintea celei mai mari.

27. Implineste aceasta saptamana de nunta si-ti voi da-o si pe aceea, pentru slujba ce-mi vei mai face alti sapte ani!"

28. Si a facut Iacov asa: a implinit saptamana de nunta si i-a dat Laban si pe Rahila, fiica sa, de femeie.

29. Atunci a dat Laban pe roaba sa Bilha, roaba fiicei sale Rahila.

30. A intrat deci Iacov si la Rahila si iubea el pe Rahila mai mult decat pe Lia. Apoi a mai slujit Iacov lui Laban alti sapte ani.

31. Vazand insa Domnul Dumnezeu ca Lia era dispretuita, a deschis pantecele ei, iar Rahila fu stearpa.

32. A zamislit deci Lia si a nascut lui Iacov un fiu, caruia i-a pus numele Ruben, zicand: "A cautat Domnul la smerenia mea si mi-a dat fiu; de acum ma va iubi barbatul meu".

33. Apoi a zamislit Lia iarasi si a nascut lui Iacov al doilea fiu si a zis: "Auzit-a Domnul ca nu sunt iubita si mi-a dat si pe acesta". Si i-a pus numele Simeon.

34. Si iarasi a zamislit ea si a mai nascut un fiu si a zis: "De acum se va lipi de mine barbatul meu, caci i-am nascut trei fii". De aceea i-a pus acestuia numele Levi.

35. Si iarasi a zamislit si a mai nascut un fiu si a zis: "Acum voi lauda pe Domnul!" De aceea i-a pus numele Iuda. Apoi a incetat Lia de a mai naste.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/29/


 
Forum » Stil de viață » Diverse » Vechiul Testament (Sa citim Cuvantul lui Dumnezeu!)
Căutare:

Copyright MyCorp © 2019
Găzduire site gratuită — uCoz