Duminică
17 Feb 2019
9:14 AM


Formularul pentru autentificare

Bine aţi venit Vizitator | RSS
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Principală Vechiul Testament - Pagina 3 - Forum Înregistrare Autentificare
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
Moderatorul forumului: gabitza  
Forum » Stil de viață » Diverse » Vechiul Testament (Sa citim Cuvantul lui Dumnezeu!)
Vechiul Testament
gabitzaData: Vineri, 13 Mar 2015, 10:44 AM | Mesaj # 31
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 30


1. Iar Rahila, vazand ca ea n-a nascut lui Iacov nici un fiu, a prins pizma pe sora sa si a zis lui Iacov: "Da-mi copii, iar de nu, voi muri".

2. Maniindu-se insa Iacov pe Rahila, i-a zis: "Au doara eu sunt Dumnezeu, Care a starpit rodul pantecelui tau?"

3. Atunci Rahila a zis catre Iacov: "Iata roaba mea Bilha; intra la ea si ea va naste pe genunchii mei si voi avea si eu copii printr-insa".

4. Si i-a dat pe Bilha, roaba sa, de femeie si a intrat Iacov la ea;

5. Iar Bilha, roaba Rahilei, a zamislit si a nascut lui Iacov un fiu.

6. Atunci Rahila a zis: "Dumnezeu mi-a facut dreptate, a auzit glasul meu si mi-a dat fiu". De aceea i-a pus numele Dan.

7. Si a zamislit iarasi Bilha, roaba Rahilei, si a mai nascut un fiu lui Iacov;

8. Iar Rahila a zis: "Lupta dumnezeiasca m-am luptat cu sora mea, am biruit si am ajuns deopotriva cu sora mea!" De aceea i-a pus numele Neftali.

9. Lia insa, vazand ca a incetat de a mai naste, a luat pe roaba sa Zilpa si a dat-o lui Iacov de femeie si el a intrat la ea;

10. Zilpa, roaba Liei, a nascut lui Iacov un fiu.

11. Atunci a zis Lia: "Noroc" Si i-a pus numele Gad.

12. Apoi iarasi a zamislit Zilpa, roaba Liei, si a nascut lui Iacov alt fiu.

13. Si a zis Lia: "Spre fericirea mea s-a nascut, ca ma vor ferici femeile!" Si i-a pus numele Aser.

14. Iar pe vremea seceratului graului s-a dus Ruben si, gasind in tarina mandragore, le-a adus la mama sa Lia. Rahila insa a zis catre Lia, sora sa: "Da-mi si mie din mandragorele fiului tau!"

15. Iar Lia a zis: "Nu-ti ajunge ca mi-ai luat barbatul? Vrei sa iei si mandragorele fiului meu?" Si Rahila a zis: "Nu asa, ci pentru mandragorele fiului tau, sa se culce Iacov noaptea aceasta cu tine!"

16. Venind Iacov seara de la camp, i-a iesit Lia inainte si i-a zis: "Sa intri la mine astazi, ca te-am cumparat cu mandragorele fiului meu!" Si in noaptea aceea s-a culcat Iacov cu ea.

17. Si a auzit Dumnezeu pe Lia si ea a zamislit si a nascut lui Iacov al cincilea fiu.

18. Atunci a zis Lia: "Mi-a dat rasplata Dumnezeu pentru ca am dat barbatului meu pe roaba mea". Si a pus copilului numele Isahar, adica rasplata.

19. Apoi a mai zamislit Lia inca o data si a nascut lui Iacov al saselea fiu.

20. Si a zis Lia: "Dar minunat mi-a daruit Dumnezeu in timpul de acum! De acum barbatul meu va sedea la mine, ca i-am nascut sase feciori". Si a pus copilului numele Zabulon.

21. Dupa aceea Lia a mai nascut o fata si i-a pus numele Dina.

22. Dar si-a adus aminte Dumnezeu si de Rahila si a auzit-o Dumnezeu si i-a deschis pantecele.

23. Si zamislind, ea a nascut lui Iacov un fiu; si a zis Rahila: "Ridicat-a Dumnezeu ocara de la mine!"

24. Si a pus copilului numele Iosif, zicand: "Domnul imi va mai da si alt fiu!"

25. Iar dupa ce a nascut Rahila pe Iosif, Iacov a zis catre Laban: "Lasa-ma sa plec, sa ma duc la mine, in pamantul meu.

26. Da-mi femeile mele si copiii mei, pentru care ti-am slujit, ca sa ma duc, caci tu stii ce slujba ti-am facut".

27. Laban insa i-a zis: "De am aflat har inaintea ta, mai ramai la mine! Caci vad bine ca Dumnezeu m-a binecuvantat prin venirea ta".

28. Apoi a adaugat: "Spune simbria ce voiesti si-ti voi da-o!"

29. Iacov insa i-a raspuns: "Tu stii cum ti-am slujit si cum sunt vitele tale, de cand am venit eu la tine;

30. Caci erau putine cand am venit eu, iar de atunci s-au inmultit si te-a binecuvantat Dumnezeu prin venirea mea. Cand insa am sa lucrez eu si pentru casa mea?"

31. Raspunsu-i-a Laban: "Ce sa-ti dau?" Si Iacov a zis: "Sa nu-mi dai nimic. Dar de faci ce-ti voi spune eu, voi mai paste si voi mai pazi oile tale.

32. Sa treaca astazi toate oile tale pe dinaintea noastra si sa despartim din ele orice oaie pestrita sau tarcata sau neagra, iar dintre capre cele pestrite sau tarcate: aceea sa fie simbria mea.

33. Credinciosia mea va raspunde pentru mine inaintea ta maine, cand vei veni sa-mi statornicesti simbria: tot ce nu va fi baltat sau tarcat intre caprele mele si tot ce nu va fi tarcat sau negru intre oile mele se va socoti ca furat de mine".

34. Zis-a Laban catre el: "Bine, sa fie cum zici tu!"

35. Si a ales Iacov in ziua aceea tapii cei vargati sau pestriti si toate caprele baltate sau tarcate, toate cate erau cu cit de putin alb, si toate oile tarcate sau negre si le-a dat in seama fiilor sai.

36. Iar Laban a hotarat ca departarea intre dansul si oile lui Iacov sa fie cale de trei zile. Si a ramas Iacov sa pasca celelalte oi ale lui Laban.

37. Dupa aceea si-a luat Iacov nuiele verzi de plop, de migdal si de paltin, si a crestat pe ele dungi albe, luand de pe nuiele fasii de coaja pana la albeata nuielelor.

38. Apoi punea nuielele crestate in jgheaburile de adapat, ca, venind sa bea, oile sa zamisleasca inaintea nuielelor din adapatori.

39. Si zamisleau oile cum erau nuielele si fatau oile miei pestriti, tarcati si negri.

40. Iar mieii acestia ii alegea Iacov si punea inaintea oilor lui Laban numai tot ce era pestrit si tot ce era negru; dar turmele sale le tinea despartite si nu le amesteca cu oile lui Laban.

41. Afara de aceasta Iacov, cand zamisleau oile cele bune, punea nuiele pestrite in adapatori inaintea lor, ca sa zamisleasca ele cum erau nuielele;

42. Iar cand zamisleau cele rele, nu le punea nuielele si asa cele ce se cuveneau lui Laban erau slabe, iar cele ce se cuveneau lui Iacov erau voinice.

43. De aceea s-a imbogatit omul acesta foarte, foarte tare, si avea multime de vite marunte si vite mari, roabe si robi, camile si asini.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/30/


 
gabitzaData: Joi, 19 Mar 2015, 10:54 AM | Mesaj # 32
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 31


1. A auzit insa Iacov vorbele feciorilor lui Laban, care ziceau: "Iacov a luat toate cate avea tatal nostru si din ale tatalui nostru si-a facut toata bogatia aceasta".

2. Si cautand Iacov la fata lui Laban, iata nu mai era fata de el ca mai inainte.

3. Atunci Domnul a zis catre Iacov: "Intoarce-te in tara parintilor tai, in patria ta, si Eu voi fi cu tine!"

4. Trimitand, deci, Iacov a chemat pe Rahila si pe Lia la camp, unde erau turmele,

5. Si le-a zis: "Vad eu ca fata tatalui vostru nu mai e fata de mine, ca mai inainte; dar Dumnezeul tatalui meu este cu mine.

6. Voi insiva stiti ca am slujit pe tatal vostru cu toata inima;

7. Iar tatal vostru m-a inselat si de zeci de ori mi-a schimbat simbria, Dumnezeu insa nu i-a ingaduit sa-mi faca rau.

8. Cand zicea el: Cele pestrite sa fie simbria ta, toate oile fatau miei pestriti; iar cand zicea el: Cele negre sa-ti fie de simbrie, atunci toate oile fatau miei negri.

9. Si asa a luat Dumnezeu toate vitele de la tatal vostru si mi le-a dat mie.

10. Iata o data, pe vremea cand intrau in calduri oile, mi-am ridicat ochii si am vazut in vis; si iata ca tapii si berbecii, care sareau pe capre si pe oi, erau albi, vargati si baltati.

11. Iar ingerul Domnului mi-a zis in vis: "Iacove!" Si eu am raspuns: "Ce este?"

12. Zis-a el: "Ridica-ti ochii si priveste: toti tapii si berbecii, care sar pe capre si pe oi, sunt vargati, pestriti si baltati, caci am vazut toate cate ti-a facut Laban.

13. Eu sunt Dumnezeul, Cel ce ti S-a aratat in Betel, unde Mi-ai turnat untdelemn pe stalp si unde Mi-ai facut fagaduinta. Scoala deci acum, iesi din pamantul acesta si mergi in pamantul tau de nastere si Eu voi fi cu tine".

14. Atunci Lia si Rahila i-au raspuns si au zis: "Mai avem noi oare parte si mostenire in casa tatalui nostru?

15. Oare n-am fost noi socotite de el ca niste straine, fiindca el ne-a vandut si a mancat banii nostri?

16. De aceea, toata averea pe care Dumnezeu a luat-o de la tatal nostru este a noastra si a copiilor nostri. Fa dar acum toate cate ti-a zis Domnul!"

17. Atunci s-a sculat Iacov si a urcat copiii si femeile sale pe camile,

18. A strans toate turmele sale si toata bogatia sa, pe care o agonisise in Mesopotamia, si toate ale sale, ca sa mearga la Isaac, tatal sau, in tara Canaanului.

19. Iar Laban, ducandu-se sa-si tunda oile, Rahila a furat idolii tatalui sau.

20. Deci Iacov a inselat pe Laban Arameul, caci nu l-a vestit ca pleaca,

21. Ci a fugit cu toate cate avea si, trecand Eufratul, s-a indreptat spre Muntele Galaadului.

22. Iar a treia zi i s-a dat de stire lui Laban Arameul, ca Iacov a fugit.

23. Atunci, luand Laban cu sine pe feciorii si pe rudele sale, a alergat dupa el cale de sapte zile si l-a ajuns la Muntele Galaadului.

24. Dar Dumnezeu a venit la Laban Arameul noaptea in vis si i-a zis: "Fereste-te, nu cumva sa vorbesti lui Iacov nici de bine, nici de rau".

25. Si a ajuns Laban pe Iacov. Iacov insa isi asezase cortul sau pe munte; si tot pe Muntele Galaad si l-a asezat si Laban cu rudele sale.

26. Atunci a zis Laban catre Iacov: "Ce ai facut? Pentru ce mi-ai furat inima si mi-ai luat fetele, ca si cum le-ai fi robit cu sabia?

27. Pentru ce ai fugit pe ascuns si m-ai inselat, in loc sa ma instiintezi pe mine, care ti-as fi dat drumul cu veselie si cu cantari din timpane si din harfa?

28. Ba nu mi-ai ingaduit nici macar sa-mi sarut nepotii si fetele mele. Te-ai purtat, asadar, ca un om fara de minte.

29. Si acum mana mea cea puternica ar putea sa-ti faca rau. Dar Dumnezeul tatalui tau mi-a vorbit ieri si mi-a zis: "Fereste-te, nu cumva sa vorbesti lui Iacov nici de bine, nici de rau!"

30. Sa zicem ca ai plecat, pentru ca cu mare aprindere doreai casa tatalui tau. Dar atunci de ce mi-ai furat dumnezeii mei?"

31. Atunci raspunzand Iacov, a zis catre Laban: "M-am temut, caci ziceam: Nu cumva sa-ti iei fetele de la mine si toate ale mele.

32. Dar la cine vei gasi idolii tai, acela nu va mai trai. Cauta de fata cu rudele noastre si ia tot ce vei gasi al tau la mine!" Iacov insa nu stia ca Rahila, femeia sa, ii furase.

33. A intrat atunci Laban in cortul lui Iacov, si in cortul Liei, si in cortul celor doua roabe, si a cautat si n-a gasit nimic; apoi, iesind din cortul Liei, a intrat si in cortul Rahilei.

34. Rahila insa luase idolii si-i pusese sub samarul camilei si sedea deasupra lor; si a scotocit Laban prin tot cortul Rahilei si n-a gasit nimic.

35. Iar ea a zis catre tatal sau: "Sa nu se manie domnul meu ca nu ma pot scula inaintea ta, pentru ca tocmai acum am necazul obisnuit al femeilor". Si mai scotocind Laban prin tot cortul, n-a gasit idolii.

36. Atunci s-a maniat Iacov si s-a plans impotriva lui Laban. Si incepand a grai, Iacov a zis lui Laban: "Care-i vina mea si care-i pacatul meu, de te inversunezi impotriva mea?

37. Daca ai rascolit toate lucrurile din casa mea, gasit-ai, oare, ceva din ale casei tale? Arata aici inaintea rudeniilor tale si inaintea rudeniilor mele, ca sa ne judece ele pe amandoi!

38. Iata, douazeci de ani am stat la tine: oile tale si caprele tale n-au lepadat; berbecii oilor tale nu ti i-am mancat,

39. Vite sfasiate de fiare nu ti-am adus: acestea au fost paguba mea. Din mana mea ai cerut ceea ce se furase in timpul zilei si in vremea noptii.

40. Ziua eram mistuit de caldura, iar noaptea de frig si somnul nu se lipea de ochii mei.

...............
 
gabitzaData: Joi, 19 Mar 2015, 11:00 AM | Mesaj # 33
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
41. Asa mi-au fost cei douazeci de ani in casa ta. Ti-am slujit paisprezece ani pentru cele doua fete ale tale si sase ani pentru vitele tale, iar tu de zeci de ori mi-ai schimbat simbria.

42. De n-ar fi fost cu mine Dumnezeul tatalui meu, Dumnezeul lui Avraam si frica de Isaac, tu acum m-ai fi alungat cu nimic. Necazul meu si munca mainilor mele le-a vazut Dumnezeu si de aceea a mijlocit ieri pentru mine".

43. Raspuns-a Laban si a zis catre Iacov: "Aceste fete sunt fetele mele, acesti copii sunt copiii mei, aceste vite sunt vitele mele, si toate cate le vezi sunt ale mele si ale fetelor mele. Cum dar as fi putut eu sa fac astazi ceva impotriva lor, sau impotriva copiilor, pe care i-au nascut ele?

44. Haidem dar acum sa facem amandoi, eu si tu, legamant, care sa fie marturie intre mine si tine!" Iar Iacov i-a zis: "Iata, nu e nimeni cu noi; dar sa stii ca Dumnezeu este martor intre mine si tine".

45. Si a luat Iacov o piatra si a pus-o stalp.

46. Apoi a zis Iacov catre fratii sai: "Adunati pietre!" Si au adunat pietre si au facut o movila; si au mancat si au baut acolo pe movila. Apoi a zis Laban catre dansul: "Movila aceasta este astazi marturie intre mine si intre tine".

47. Si Laban a numit-o in limba sa: Iegar-Sahaduta, adica movila marturiei, iar Iacov i-a dat acelasi nume, insa pe limba sa si i-a zis: Galaad.

48. Apoi Laban a zis iarasi catre Iacov: "Iata, movila aceasta si semnul ce am pus astazi sunt marturia legamantului dintre mine si tine". De aceea i s-a pus si numele Galaad, adica movila marturiei.

49. Ba s-a mai numit ea si Mitpa, adica veghere, pentru ca Laban a zis: "Sa vegheze Domnul asupra mea si asupra ta, dupa ce ne vom desparti unul de altul.

50. De te vei purta rau cu fetele mele, sau de-ti vei mai lua si alte femei, afara de fetele mele, nu mai e vorba de un om, care sa vada, ci ia aminte ca intre mine si intre tine e martor Dumnezeu!"

51. Si iarasi a zis Laban catre Iacov: "Iata movila aceasta si stalpul, pe care l-am pus intre amandoi, este marturie intre mine si tine.

52. Ca nici eu nu voi trece spre tine si nici tu nu vei trece spre mine, de la aceasta movila, cu gand rau.

53. Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Nahor, Dumnezeul parintilor lor sa fie judecator intre noi!" Iar Iacov a jurat pe Acela, de Care se temea Isaac, tatal sau.

54. Apoi a junghiat Iacov ardere de tot pe munte si a chemat pe rudele sale sa manance paine. Si au mancat paine si s-au veselit in munte.

55. Iar a doua zi s-a sculat Laban dis-de-dimineata si a sarutat pe nepotii sai si pe fetele sale si i-a binecuvantat. Apoi Laban a pornit sa se intoarca la locul sau.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/31/


 
gabitzaData: Sâmbătă, 21 Mar 2015, 9:43 AM | Mesaj # 34
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 32


1. Dupa aceea Iacov s-a dus in calea sa. Si cautand, el a vazut ostirea lui Dumnezeu tabarata, caci l-au intampinat ingerii lui Dumnezeu.

2. Iacov insa, cand i-a vazut, a zis: "Aceasta este tabara lui Dumnezeu!" Si a pus locului aceluia numele Mahanaim, adica doua tabere.

3. Apoi a trimis Iacov soli inaintea sa, la fratele sau Isav, in tinutul Seir din tara Edomului,

4. Si le-a poruncit, zicand: "Asa sa ziceti catre domnul meu Isav: Asa graieste robul tau Iacov: Am stat la Laban si am trait la el pana acum.

5. Am boi si asini, oi, slugi si slujnice, si am trimis sa vesteasca pe domnul meu Isav, ca sa afle robul tau bunavointa inaintea ta".

6. Si intorcandu-se la Iacov, i-au spus solii: "Am fost la fratele tau Isav si iata el vine in intampinarea ta cu patru sute de oameni".

7. Iacov insa s-a spaimantat foarte si nu stia ce sa faca. Si a impartit oamenii, care erau cu el, boii, oile si camilele in doua tabere.

8. Si a zis Iacov: "De va navali Isav asupra unei tabere si o va bate, va scapa cealalta tabara".

9. Apoi Iacov a zis: "Dumnezeul tatalui meu Avraam si Dumnezeul tatalui meu Isaac, Doamne, Tu, Cel ce mi-ai zis: Intoarce-te in tara ta de nastere, si Eu iti voi face bine,

10. Nu sunt vrednic de toate indurarile Tale si de toate binefacerile ce mi-ai aratat mie, robului Tau, ca numai cu toiagul am trecut deunazi Iordanul acesta, iar acum am doua tabere;

11. Izbaveste-ma dar din mana fratelui meu, din mana lui Isav, caci ma tem de el, ca nu cumva sa vina si sa ma omoare pe mine si pe aceste mame cu copii.

12. Caci Tu ai zis: iti voi face bine si voi inmulti neamul tau ca nisipul marii, cat nu se va putea numara din pricina multimii".

13. Si a ramas acolo in noaptea aceea. Apoi a luat din cele ce avea si a trimis dar fratelui sau Isav:

14. Doua sute de capre si douazeci de tapi, doua sute de oi si douazeci de berbeci,

15. Treizeci de camile mulgatoare cu manjii lor, patruzeci de vaci si zece tauri, douazeci de asine si zece asini.

16. Si a dat fiecare din aceste turme deosebi in seama slugilor sale si a zis slugilor sale: "Treceti inaintea mea si sa fie departate turmele una de alta".

17. Celui dintai i-a poruncit, zicand: "Cand te va intalni fratele meu Isav si te va intreba: Al cui esti tu si unde te duci, si ale cui sunt acestea, ce merg inaintea ta,

18. Sa zici: Ale robului tau Iacov; e dar trimis lui Isav, stapanul meu. Iata vine si el dupa noi!"

19. Asa a poruncit Iacov si slugii celei de a doua si celei de a treia si tuturor celor ce mergeau cu turmele, zicand: "Asa sa spuneti lui Isav, cand il veti intalni.

20. Si sa-i mai spuneti: Iata si el, robul tau Iacov, vine dupa noi". Caci isi zicea: Voi imblanzi fata lui cu darurile ce-mi merg inainte si numai dupa aceea voi vedea fata lui, si asa poate ma va primi.

21. Si au pornit darurile inaintea lui, iar el a ramas noaptea aceea in tabara.

22. Dar s-a sculat noaptea si luand pe cele doua femei ale sale si pe cele doua roabe si pe cei unsprezece copii ai sai, a trecut Iabocul prin vad.

23. Iar dupa ce i-a luat si i-a trecut raul, a trecut si toate ale sale.

24. Ramanand Iacov singur, s-a luptat Cineva cu dansul pana la revarsatul zorilor.

25. Vazand insa ca nu-l poate rapune Acela, S-a atins de incheietura coapsei lui si i-a vatamat lui Iacov incheietura coapsei, pe cand se lupta cu el.

26. Si i-a zis: "Lasa-Ma sa plec, ca s-au ivit zorile!" Iacov I-a raspuns: "Nu Te las pana nu ma vei binecuvanta".

27. Si l-a intrebat Acela: "Care iti este numele?" Si el a zis: "Iacov!"

28. Zisu-i-a Acela: "De acum nu-ti va mai fi numele Iacov, ci Israel te vei numi, ca te-ai luptat cu Dumnezeu si cu oamenii si ai iesit biruitor!"

29. Si a intrebat si Iacov, zicand: "Spune-mi si Tu numele Tau!" Iar Acela a zis: "Pentru ce intrebi de numele Meu? El e minunat!" Si l-a binecuvantat acolo.

30. Si a pus Iacov locului aceluia numele Peniel, adica fata lui Dumnezeu, caci si-a zis: "Am vazut pe Dumnezeu in fata si mantuit a fost sufletul meu! "

31. Iar cand rasarea soarele, trecuse de Peniel, dar el schiopata din pricina soldului.

32. De aceea fiii lui Israel pana astazi nu mananca muschiul de pe sold, pentru ca Cel ce S-a luptat a atins incheietura soldului lui Iacov, in dreptul acestui muschi.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/32/


 
gabitzaData: Duminică, 22 Mar 2015, 10:40 AM | Mesaj # 35
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 33


1. Atunci, ridicandu-si ochii, Iacov a vazut pe Isav, fratele sau, venind cu cei patru sute de oameni. Si a impartit Iacov copiii Liei si ai Rahilei si ai celor doua roabe.

2. Si a pus pe cele doua roabe cu copiii lor inainte; apoi dupa ei a pus pe Lia cu copiii ei si la urma a pus pe Rahila si pe Iosif;

3. Iar el mergea in fruntea lor si, apropiindu-se de fratele sau, i s-a inchinat de sapte ori pana la pamant.

4. Isav insa a alergat in intampinarea lui si l-a imbratisat si, cuprinzandu-i grumazul, l-a sarutat si au plans amandoi.

5. Apoi, ridicandu-si ochii si vazand femeile si copiii, Isav a zis: "Cine sunt acestia?" Zis-a Iacov: "Copiii cu care a miluit Dumnezeu pe robul tau!"

6. Deci, s-au apropiat intai roabele cu copiii lor si s-au inchinat.

7. Apoi a venit Lia cu copiii ei si s-au inchinat, iar la urma au venit si s-au inchinat si Rahila cu Iosif.

8. Zis-a Isav: "Ce sunt acele turme, pe care le-am intalnit?" Iar Iacov a raspuns: "Ca sa afle robul tau bunavointa inaintea domnului meu".

9. Atunci Isav a zis: "Am si eu multe, frate; tine-ti ale tale pentru tine!"

10. Iacov insa a zis: "De am aflat bunavointa inaintea ta, primeste darurile din mainile mele, caci, cand am vazut fata ta, parca as fi vazut fata lui Dumnezeu, asa de binevoitor mi-ai fost.

11. Primeste de la mine binecuvantarile mele, pe care ti le aduc, ca m-a miluit Dumnezeu si am de toate". Si a staruit si le-a luat.

12. Apoi a zis Isav: "Sa ne sculam si sa mergem impreuna; eu insa imi voi potrivi pasul cu tine".

13. Iacov insa a raspuns: "Domnul meu stie ca imi sunt gingasi copiii si ca am oi si vite de curand fatate; de le vom mana tare numai o zi, ar pieri toata turma.

14. Sa se duca dar domnul meu, inaintea robului sau, iar eu voi urma incet, in pas cu vitele cele dinaintea mea si in pas cu copiii, pana voi ajunge la domnul meu in Seir".

15. Atunci Isav a zis: "Sa-ti las macar o parte din oamenii cei ce sunt cu mine". Iar Iacov i-a raspuns: "La ce aceasta? Mi-ajunge mie bunavointa ce-am aflat inaintea domnului meu".

16. Si s-a intors Isav in aceeasi zi pe calea sa la Seir.

17. Iar Iacov s-a indreptat spre Sucot si si-a facut acolo locuinta pentru sine, iar pentru vitele sale a facut suri; de aceea a pus el numele locului aceluia Sucot.

18. Intorcandu-se Iacov din Mesopotamia si ajungand cu bine la Salem, o cetate in tinutul Sichem, din pamantul Canaan, s-a asezat in fata cetatii.

19. Apoi si-a cumparat partea de camp, pe care era cortul sau, cu o suta de kesite, de la fiii lui Hemor, tatal lui Sichem.

20. A inaltat acolo un jertfelnic si i-a pus numele El-Elohe-Israel.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/33/


 
gabitzaData: Luni, 23 Mar 2015, 12:27 PM | Mesaj # 36
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 34


1. Intr-o zi, Dina, fata Liei, pe care aceasta o nascuse lui Iacov, a iesit sa vada fetele tarii aceleia.

2. Si vazand-o Sichem, feciorul lui Hemor Heveul, stapanitorul pamantului aceluia, a luat-o si, culcandu-se cu ea, a necinstit-o.

3. Apoi s-a lipit sufletul lui de Dina, fata lui Iacov, si i-a cazut draga fata si a vorbit pe placul fetei.

4. Si a zis Sichem catre tatal sau Hemor: "Ia-mi pe fata aceasta de femeie!"

5. Desi Iacov a auzit ca fiul lui Hemor a necinstit pe Dina, fata sa, dar, fiindca feciorii lui erau cu vitele la camp, a tacut pana s-au intors ei.

6. Iar Hemor, tatal lui Sichem, a iesit la Iacov, ca sa vorbeasca cu el.

7. Feciorii lui Iacov insa, venind de la camp si afland despre aceasta, se amarara si se maniara foarte tare, pentru ca Sichem savarsise o fapta de ocara in Israel, culcandu-se cu fata lui Iacov, ceea ce nu trebuia sa se intample.

8. Si graind cu ei, Hemor a zis: "Sichem, feciorul meu, s-a lipit cu sufletul de fata voastra; dati-o dar lui de femeie si va incuscriti cu noi:

9. Maritati-va fetele voastre cu noi si fetele noastre luati-le pentru feciorii vostri;

10. Sedeti la un loc cu noi: acest pamant larg va e la indemana, ca sa va asezati intr-insul, sa faceti negot si sa va agonisiti din el mosie".

11. Iar Sichem a zis catre tatal fetei si catre fratii ei: "Orice veti zice, voi da, numai sa aflu bunavointa la voi.

12. Cereti de la mine un mare pret de cumparare si darurile cele mai mari si va voi da cat veti zice, numai dati-mi fata mie de femeie!"

13. Feciorii lui Iacov insa au raspuns cu viclesug lui Sichem si lui Hemor, tatal lui; si le-au raspuns asa, pentru ca acela necinstise pe Dina, sora lor.

14. Si au zis catre dansii Simeon si Levi, fratii Dinei si feciorii Liei: "Nu putem sa facem aceasta: sa dam pe sora noastra dupa un om netaiat imprejur, ca aceasta ar fi o rusine pentru noi.

15. Numai asa ne invoim cu voi si ne asezam la voi, daca veti face si voi ca noi, taindu-va imprejur toti cei de parte barbateasca.

16. Atunci vom da dupa voi fetele noastre, iar noi vom lua fetele voastre si vom locui la un loc cu voi si vom alcatui un popor.

17. Iar de nu vreti sa ne ascultati, ca sa va taiati imprejur, noi vom lua inapoi fata si ne vom duce".

18. Vorbele acestea au placut lui Hemor si lui Sichem, feciorul lui Hemor.

19. De aceea, n-a zabovit tanarul sa faca aceasta, caci era indragostit de fata lui Iacov si era si cel mai cu trecere in casa tatalui sau.

20. Si au venit Hemor si Sichem, feciorul lui, la poarta cetatii lor, si au inceput a grai locuitorilor cetatii, zicand:

21. "Oamenii acestia sunt pasnici; sa se aseze dar in tara noastra si sa faca negot in ea. Iata ca loc este din destul si intr-o parte si intr-alta; fetele lor sa ni le luam de femei si fetele noastre sa le dam dupa ei.

22. Dar oamenii acestia numai asa se invoiesc sa traiasca cu noi si sa fie un popor cu noi, daca si la noi se vor taia imprejur toti cei de parte barbateasca, cum sunt ei taiati imprejur.

23. Turmele lor, vitele lor si toate averile lor nu sunt, oare, ale noastre? Sa le plinim voia lor, iar ei sa se aseze printre noi!"

24. Si au ascultat pe Hemor si pe Sichem, feciorul lui, toti cei ce ieseau pe poarta cetatii lor si au fost taiati imprejur toti cei de parte barbateasca, cati ieseau pe poarta cetatii lor.

25. Iar a treia zi, cand erau ei inca in dureri, cei doi fiii ai lui Iacov, Simeon si Levi, fratii Dinei, si-au luat fiecare sabia si au intrat fara teama in cetate si au ucis pe toti cei de parte barbateasca.

26. Au trecut prin ascutisul sabiei si pe Hemor si pe fiul sau Sichem si au luat pe Dina din casa lui Sichem si au plecat.

27. Apoi fiii lui Iacov se napustira asupra celor morti si jefuira cetatea in care fusese necinstita Dina, sora lor.

28. Au luat toate oile lor, toti boii lor, toti asinii lor, tot ce era in cetate si tot ce era pe camp;

29. Toate bogatiile lor, toti copiii si femeile le-au dus in robie; si au jefuit tot ce era in cetate si tot ce era prin case.

30. Atunci Iacov a zis catre Simeon si catre Levi: "Mare tulburare mi-ati adus, facandu-ma urat inaintea tuturor locuitorilor tarii acesteia, inaintea Canaaneilor si a Ferezeilor. Eu am oameni putini la numar; se vor ridica asupra mea si ma vor ucide si voi pieri si eu si casa mea".

31. Iar ei au zis: "Dar se putea, oare, ca ei sa se poarte cu sora noastra ca si cu o femeie pierduta?"


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/34/


 
gabitzaData: Marţi, 24 Mar 2015, 10:42 AM | Mesaj # 37
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 35


1. Atunci a zis Dumnezeu lui Iacov: "Scoala si du-te la Betel si locuieste acolo; fa acolo jertfelnic Dumnezeului Celui ce ti S-a aratat, cand fugeai tu de la fata lui Isav, fratele tau!"

2. Iar Iacov a zis casei sale si tuturor celor ce erau cu dansul: "Lepadati dumnezeii cei straini, care se afla la voi, curatiti-va si va primeniti hainele voastre.

3. Sa ne sculam si sa mergem la Betel, ca acolo am sa fac jertfelnic lui Dumnezeu, Celui ce m-a auzit in ziua necazului meu si Care a fost cu mine si m-a pazit in calatoria in care am umblat!"

4. Iar ei au dat lui Iacov toti dumnezeii cei straini, care erau in mainile lor, si cerceii ce-i aveau in urechile lor; si Iacov i-a ingropat sub stejarul de langa Sichem si i-a lasat necunoscuti pana in ziua de astazi.

5. Astfel au plecat ei de la Sichem; si frica lui Dumnezeu era peste orasele dimprejur si n-au urmarit pe fiii lui Iacov.

6. Sosind Iacov cu toti oamenii cei ce erau cu el la Luz, adica la Betel, in tara Canaanului,

7. A zidit acolo un jertfelnic si a numit locul acela El-Bet-El, pentru ca acolo i Se aratase Dumnezeu, cand fugea el de Isav, fratele sau.

8. Atunci a murit Debora, doica Rebecai, si a fost ingropata mai jos de Betel, sub un stejar, pe care Iacov l-a numit "Stejarul Plangerii".

9. Aici, in Luz, Se mai arata Dumnezeu lui Iacov, dupa intoarcerea lui din Mesopotamia, si il binecuvanta Dumnezeu,

10. Si-i zise: "De acum nu te vei mai chema Iacov, ci Israel va fi numele tau". Si-i puse numele Israel.

11. Apoi Dumnezeu ii mai zise: "Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic! Sporeste si te inmulteste! Popoare si multime de neamuri se vor naste din tine si regi vor rasari din coapsele tale.

12. Tara, pe care am dat-o lui Avraam si lui Isaac, o voi da tie; iar dupa tine, voi da pamantul acesta urmasilor tai".

13. Apoi S-a inaltat Dumnezeu de la el, din locul in care ii graise.

14. Si a asezat Iacov un stalp pe locul unde-i graise Dumnezeu, un stalp de piatra, si a savarsit turnare peste el si a turnat peste el untdelemn.

15. Si a pus Iacov locului unde-i graise Dumnezeu, numele Betel.

16. Dupa aceea au plecat din Betel. Si si-a intins cortul sau dincolo de turnul Gader. Dar cand se apropiase de Havrata, inainte de a intra in Efrata, Rahila a nascut si nasterea aceasta a fost iar tare grea.

17. Si pe cand se chinuia Rahila in durerile nasterii, moasa i-a zis: "Nu te teme, ca si acesta va fi baiat!"

18. Iar cand Rahila isi dadea sufletul, caci a murit, a pus copilului numele Ben-Oni, adica fiul durerii mele, iar tatal lui l-a numit Veniamin.

19. Iar daca a murit, Rahila a fost ingropata langa calea ce duce la Efrata, adica la Betleem;

20. Iacov a ridicat un stalp de piatra pe mormantul ei si acest stalp, de pe mormantul Rahilei, este pana in ziua de astazi.

21. Apoi plecand Iacov de aici si-a intins cortul dincolo de turnul Migdal-Eder. Iar pe vremea cand locuia Israel in tara aceasta, a intrat Ruben si a dormit cu Bilha, tiitoarea tatalui sau Iacov, si a auzit Israel si i s-a parut aceasta un rau.

22. Fiii lui Iacov au fost doisprezece si anume:

23. Fiii Liei: Ruben, intai-nascutul lui Iacov; dupa el veneau: Simeon, Levi, Iuda, Isahar si Zabulon.

24. Fiii Rahilei: Iosif si Veniamin.

25. Fiii slujnicei Rahilei, Bilha: Dan si Neftali.

26. Si fiii Zilpei, roaba Liei: Gad si Aser. Acestia sunt fiii lui Iacov, care i s-au nascut in Mesopotamia.

27. Apoi a sosit Iacov la Isaac, tatal sau, caci acesta traia inca la Mamvri, in Chiriat-Arba, adica la Hebron in pamantul Canaanului, unde locuisera vremelnic Avraam si Isaac.

28. Iar zilele, pe care le-a trait Isaac, au fost o suta optzeci de ani.

29. Slabind apoi, Isaac a murit si a trecut la parintii sai, fiind batran si incarcat de zile, si l-au ingropat feciorii lui, Isav si Iacov.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/35/


 
gabitzaData: Miercuri, 25 Mar 2015, 8:38 AM | Mesaj # 38
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 36


1. Iar spita neamului lui Isav, care se mai numeste si Edom, este aceasta:

2. Isav si-a luat femei din fetele Canaaneilor: pe Ada, fata lui Elon Heteul, si pe Olibama, fata lui Ana, fiul lui Tibon Heveul,

3. Si pe Basemata, fata lui Ismael si sora lui Nebaiot.

4. Ada a nascut lui Isav pe Elifaz; Basemata i-a nascut pe Raguel;

5. Iar Olibama i-a nascut pe Ieus, pe Ialam si pe Core. Acestia sunt fiii lui Isav, care i s-au nascut in tara Canaanului.

6. Dupa aceea si-a luat Isav femeile sale, fiii sai, fetele sale, toti oamenii casei sale, toate averile sale, toate vitele sale si toate cate avea si toate cate agonisise in tara Canaanului, si a plecat Isav din Canaan din pricina lui Iacov, fratele sau,

7. Pentru ca averile lor erau multe si nu mai puteau sa locuiasca la un loc, si pamantul unde erau nu-i mai putea incapea din pricina multimii turmelor lor.

8. Astfel Isav, care se mai numeste si Edom, s-a mutat in muntele Seir.

9. Iata acum si urmasii ce i s-au nascut lui Isav, parintele Edomitilor, dupa mutarea sa in muntele Seir.

10. Numele fiilor lui Isav sunt acestea: Elifaz, fiul Adei, solia lui Isav si Raguel, fiul Basematei, sotia lui Isav.

11. Elifaz, a avut cinci feciori: Teman, Omar, Tefo, Gatam si Chenaz;

12. Iar Timna, o tiitoare a lui Elifaz, fiul lui Isav, i-a nascut lui Elifaz pe Amalec. Acestia sunt urmasii din Ada, femeia lui Isav.

13. Iar feciorii lui Raguel sunt acestia: Nahat si Zerah, Sama si Miza. Acestia sunt urmasii din Basemata, femeia lui Isav.

14. Iar feciorii Olibamei, femeia lui Isav si fiica lui Ana a lui Tibon, sunt acestia: ea a nascut lui Isav pe Ieus, pe Ialam si pe Core.

15. Iata si capeteniile fiilor lui Isav: feciorii lui Elifaz, intai-nascutul lui Isav, sunt: capetenia Teman, capetenia Omar, capetenia Tefo, capetenia Chenaz,

16. Capetenia Core, capetenia Gatam si capetenia Amalec. Acestea sunt capeteniile din Elifaz in tara Edomului; acestia sunt urmasii din Ada.

17. Iar fiii lui Raguel, fiul lui Isav, sunt: capetenia Nahat, capetenia Zerah, capetenia Sama si capetenia Miza. Acestea sunt capeteniile din Raguel in tara Edomului; acestia sunt urmasii din Basemata, femeia lui Isav.

18. Iata si fiii Olibamei, femeia lui Isav: capetenia Ieus, capetenia Ialam si capetenia Core. Acestea sunt capeteniile din Olibama, fata lui Ana si femeia lui Isav.

19. Acestia sunt fiii lui Isav si acestea sunt capeteniile lor. Acesta este Edom.

20. Iar feciorii lui Seir Horeeanul, care locuiau inainte pamantul acela, sunt: Lotan, Sobal, Tibon si Ana;

21. Dison, Eter si Disan. Acestea sunt capeteniile Horeilor, feciorii lui Seir, in pamantul Edomului.

22. Fiii lui Lotan sunt: Hori si Heman, iar sora lui Lotan a fost Timna.

23. Fiii lui Sobal sunt: Alvan, Manahat, Ebal, Sefo si Onam.

24. Fiii lui Tibon sunt: Aia si Ana. Acesta este acel Ana, care a gasit izvoarele de apa calda in pustie, cand pastea asinii tatalui sau Tibon.

25. Copiii lui Ana sunt: Dison si Olibama, fata lui Ana.

26. Copiii lui Dison sunt: Hemdan, Esban, Itran si Cheran.

27. Fiii lui Eter sunt: Bilhan, Zaavan si Acan.

28. Fiii lui Disan sunt: Ut si Aran.

29. Deci capeteniile Horeilor sunt acestea: capetenia Lotan, capetenia Sobal, capetenia Tibon, capetenia Ana,

30. Capetenia Dison, capetenia Eter, capetenia Disan. Acestea sunt capeteniile Horeilor din tara lui Seir, dupa familiile lor.

31. Iata si regii, care au domnit in pamantul Edomului inainte de a domni vreun rege peste fiii lui Israel:

32. In Edom a domnit mai intai Bela, fiul lui Beor si cetatea lui se numea Dinhaba.

33. Dupa ce a murit Bela, s-a facut rege Iobab, fiul lui Zerah din Botra.

34. Dupa ce a murit Iobab, s-a facut rege Husam, din tara Temanitilor.

35. Dupa ce a murit Husam, s-a facut rege Hadad, feciorul lui Bedad; care a batut pe Madianiti in campul Moab; numele cetatii lui era Avit.

36. Iar dupa ce a murit Hadad, s-a facut rege Samla, din Masreca.

37. Iar dupa ce a murit Samla, s-a facut rege, in locul lui, Saul, din Rehobotul de pe rau.

38. Iar dupa ce a murit Saul, s-a facut rege Baal-Hanan, fiul lui Acbor.

39. Iar dupa ce a murit Baal-Hanan, feciorul lui Acbor, s-a facut rege Hadar, fiul lui Varad, si numele cetatii lui era Pau si al femeii lui Mehetabel, fiica lui Matred, feciorul lui Mezahab.

40. Iar numele capeteniilor din Isav, dupa triburile lor, dupa tarile lor, dupa numirile si natiile lor sunt: capetenia Timna, capetenia Alvan, capetenia Ietet,

41. Capetenia Olibama, capetenia Ela, capetenia Pinon,

42. Capetenia Chenaz, capetenia Teman, capetenia Mibtar,

43. Capetenia Magdiel, capetenia Iram. Acestea sunt capeteniile lui Edom, dupa asezarile lor in tara stapanita de ei. Acesta-i Isav, parintele Edomitilor.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/36/


 
gabitzaData: Joi, 26 Mar 2015, 10:18 AM | Mesaj # 39
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 37


1. Iacov a locuit in tara Canaan, unde locuise si Isaac, tatal sau.

2. Iata acum si istoria urmasilor lui Iacov: Iosif, fiind de saptesprezece ani, pastea oile tatalui sau impreuna cu fratii sai. Petrecandu-si copilaria cu feciorii Bilhai si cu feciorii Zilpei, femeile tatalui sau, Iosif aducea lui Israel, tatal sau, vesti despre purtarile lor rele.

3. Si iubea Israel pe Iosif mai mult decat pe toti ceilalti fii ai sai, pentru ca el era copilul batranetilor lui, si-i facuse haina lunga si aleasa.

4. Fratii lui, vazand ca tatal lor il iubea mai mult decat pe toti fiii sai, il urau si nu puteau vorbi cu el prietenos.

5. Visand insa Iosif un vis, l-a spus fratilor sai,

6. Zicandu-le: "Ascultati visul ce am visat:

7. Parca legam snopi in tarina si snopul meu parca s-a sculat si statea drept, iar snopii vostri s-au strans roata si s-au inchinat snopului meu".

8. Iar fratii lui au zis catre el: "Nu cumva ai sa domnesti peste noi? Sau poate ai sa ne stapanesti?" Si l-au urat inca si mai mult pentru visul lui si pentru spusele lui.

9. Si a mai visat el alt vis si l-a spus tatalui sau si fratilor sai, zicand: "Iata am mai visat alt vis: soarele si luna si unsprezece stele mi se inchinau mie".

10. Si-l povesti tatalui sau si fratilor sai, iar tatal sau l-a certat si i-a zis: "Ce inseamna visul acesta pe care l-ai visat? Au doara eu si mama ta si fratii tai vom veni si ne vom inchina tie pana la pamant?"

11. De aceea il pizmuiau fratii lui, iar tatal sau pastra cuvintele acestea in inima lui.

12. S-au dus dupa aceea fratii lui sa pasca oile tatalui lor la Sichem.

13. Si Israel a zis catre Iosif: "Fratii tai pasc oile la Sichem. Vino, dar, sa te trimit la ei". Iar el a zis: "Ma duc, tata!"

14. Apoi Israel a zis catre Iosif: "Du-te si vezi de sunt sanatosi fratii tai si oile si sa-mi aduci raspuns!" L-a trimis astfel din valea Hebronului si Iosif s-a dus la Sichem.

15. Dupa aceea l-a gasit un om ratacind pe camp si l-a intrebat omul acela si i-a zis: "Ce cauti?"

16. Iar el a zis: "Caut pe fratii mei. Spune-mi, unde pasc ei oile?"

17. Zisu-i-a omul acela: "S-au dus de aici, caci i-am auzit zicand: Haidem la Dotain!" Si s-a dus Iosif dupa fratii sai si i-a gasit la Dotain.

18. Iar ei, vazandu-l de departe, pana a nu se apropia de ei, au inceput a unelti asupra lui sa-l omoare;

19. Si au zis unii catre altii: "Iata visatorul acela de vise vine!

20. Haidem sa-l omoram, sa-l aruncam intr-un put si sa zicem ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visele lui!"

21. Auzind insa aceasta, Ruben a voit sa-l scape din mainile lor, zicand: "Sa nu-i ridicam viata!"

22. Apoi Ruben a adaugat: "Sa nu varsati sange! Aruncati-l in putul acela din pustie, dar mainile sa nu vi le puneti pe el!" Iar aceasta o zicea el cu gandul de a-l scapa din mainile lor si a-l trimite acasa la tatal sau.

23. Cand insa a sosit Iosif la fratii sai, ei au dezbracat pe Iosif de haina cea lunga si aleasa, cu care era imbracat,

24. Si l-au luat si l-au aruncat in put; dar putul era gol si nu avea apa.

25. Dupa aceea sezand sa manance paine si cautand cu ochii lor, ei au vazut venind dinspre Galaad o caravana de Ismaeliti, ale caror camile erau incarcate cu tamaie, eu balsam si cu smirna, pe care le duceau in Egipt.

26. Atunci a zis Iuda catre fratii sai: "Ce vom folosi de vom ucide pe fratele nostru si vom ascunde sangele lui?

27. Haidem sa-l vindem Ismaelitilor acestora, neridicandu-ne mainile asupra lui, pentru ca e fratele nostru si trupul nostru". Si au ascultat fratii lui.

28. Iar cand au trecut negustorii Madianiti pe acolo, fratii au tras si au scos pe Iosif din put si l-au vandut pe el Ismaelitilor cu douazeci de arginti. Si acestia au dus pe Iosif in Egipt.

29. Cand insa s-a intors Ruben la put si n-a vazut pe Iosif in put, el si-a rupt hainele,

30. Si intorcandu-se la fratii sai, a zis: "Baiatul nu este! Incotro sa apuc eu acum?"

31. Atunci ei au luat haina lui Iosif si, junghiind un ied, au muiat haina in sange;

32. Apoi au trimis dupa haina cea lunga si aleasa si au adus-o la tatal lor, spunand. "Am gasit aceasta; vezi de este haina fiului tau sau nu!"

33. Si a cunoscut-o Iacov si a zis: "Este haina fiului meu! L-a mancat o fiara salbatica; o fiara l-a sfasiat pe Iosif!"

34. Atunci si-a rupt Iacov hainele sale si-a acoperit cu sac coapsele si a plans pe fiul sau zile multe.

35. Dupa aceea s-au adunat toti feciorii lui si toate fetele lui si au venit sa-l mangaie; dar el nu voia sa se mangaie, ci zicea: "Plangand, ma voi pogori in locuinta mortilor la fiul meu!" Si-l plangea astfel tatal sau.

36. Iar Madianitii au vandut pe Iosif in Egipt lui Putifar, dregator si comandant al garzii la curtea lui Faraon.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/37/


 
gabitzaData: Vineri, 27 Mar 2015, 8:03 AM | Mesaj # 40
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 38


1. In vremea aceea s-a intamplat ca Iuda s-a pogorat de la fratii sai si s-a asezat langa un adulamitean, cu numele Hira.

2. Vazand Iuda acolo pe fata unui canaaneu, care se numea Sua, el a luat-o de sotie si a intrat la ea.

3. Si ea, zamislind, a nascut un baiat, si Iuda i-a pus numele Ir.

4. Zamislind iarasi, a nascut alt baiat si i-a pus numele Onan.

5. Si a mai nascut un baiat si i-a pus numele Sela. Si cand a nascut ea acest fiu, Iuda era la Kezib.

6. Apoi Iuda a luat pentru Ir, intaiul nascut al sau, o femeie, cu numele Tamara.

7. Dar Ir, intaiul nascut al lui Iuda, a fost rau inaintea Domnului si de aceea l-a omorat Domnul.

8. Atunci a zis Iuda catre Onan: "Intra la femeia fratelui tau, insoara-te cu ea, in puterea leviratului, si ridica urmasi fratelui tau!"

9. Stiind insa Onan ca nu vor fi urmasii ai lui, de aceea, cand intra la femeia fratelui sau, el varsa samanta jos, ca sa nu ridice urmasi fratelui sau.

10. Ceea ce facea el era rau inaintea lui Dumnezeu si l-a omorat si pe acesta.

11. Atunci a zis Iuda catre Tamara, nora sa, dupa moartea celor doi fii ai sai: "Stai vaduva in casa tatalui tau, pana se va face mare Sela, fiul meu!" Caci isi zicea: "Nu cumva sa moara si acesta, ca si fratii lui!" Si s-a dus Tamara si a trait in casa tatalui ei.

12. Trecand insa vreme multa, a murit fata lui Sua, sotia lui Iuda. Iar Iuda, dupa ce au trecut zilele de jelire, s-a dus in Timna, la cei ce tundeau oile lui, impreuna cu prietenul sau Hira adulamiteanul.

13. Atunci i s-a vestit Tamarei, nora sa, zicandu-i-se: "Iata socrul tau merge la Timna sa-si tunda oile".

14. Iar ea, dezbracand de pe sine hainele sale de vaduvie, s-a infasurat cu un val si, gatindu-se, a iesit si a sezut la poarta Enaim, care este in drumul spre Timna, caci vedea ca Sela crescuse mare si ea nu-i fusese data lui de sotie.

15. Si, vazand-o Iuda, a socotit ca este o femeie naravita, caci n-a cunoscut-o, pentru ca isi avea fata acoperita.

16. Si abatandu-se din cale pe la ea, i-a zis: "Lasa-ma sa intru la tine!" Caci nu stia ca este nora sa. Iar ea a zis: "Ce ai sa-mi dai, daca vei intra la mine?"

17. Iar el i-a raspuns: "Iti voi trimite un ied din turma mea". Si ea a zis: "Bine, dar sa-mi dai ceva zalog pana mi-l vei trimite".

18. Raspuns-a Iuda: "Ce zalog sa-ti dau?" Si ea a zis: "Inelul tau, cingatoarea ta si toiagul ce-l ai in mana". Si el i le-a dat si a intrat la ea si ea a ramas grea.

19. Apoi, sculandu-se, ea s-a dus si-a scos valul sau si s-a imbracat iar cu hainele sale de vaduvie.

20. Iar Iuda a trimis iedul pe adulamitean, prietenul sau, ca sa ia zalogul din mainile femeii. Dar n-a mai gasit-o.

21. Si a intrebat pe oamenii locului aceluia: "Unde este femeia cea naravita, care sedea la Enaim, la drum?" Iar aceia i-au raspuns: "N-a fost aici nici o femeie naravita!"

22. S-a intors deci acela la Iuda si a zis: "N-am gasit-o si oamenii de acolo mi-au spus ca n-a fost acolo nici o femeie naravita!"

23. Atunci Iuda a zis: "Sa si le tie! Numai de nu ne-ar face de batjocura. Iata, eu i-am trimis iedul, dar tu n-ai gasit-o".

24. Dar, cam dupa vreo trei luni, i s-a spus lui Iuda: "Tamara, nora ta, a cazut in desfranare si iata a ramas insarcinata din desfranare". Iar Iuda a zis: "Scoateti-o si sa fie arsa".

25. Dar cand o duceau, ea a trimis la socrul sau, zicand: "Eu sunt ingreunata de acela ale caruia sunt lucrurile acestea". Apoi a adaugat: "Afla al cui e inelul acesta, cingatoarea aceasta si toiagul acesta!"

26. Si le-a cunoscut Iuda si a zis: "Tamara e mai dreapta decat mine, pentru ca nu am dat-o lui Sela, fiul meu". Si n-a mai cunoscut-o pe ea.

27. Iar cand era sa nasca, s-a aflat ca are in pantece doi gemeni.

28. In vremea nasterii s-a ivit mana unuia, iar moasa a luat si i-a legat la mana un fir de ata rosie, zicand: "Acesta a iesit intai".

29. Dar acesta si-a tras mana inapoi si indata a iesit fratele lui. Si ea a zis: "Cum ai rupt tu piedica? Ruptura sa fie asupra ta!" Si i-a pus numele Fares.

30. Dupa aceea a iesit si fratele lui, cu firul de ata rosie la mana, si i s-a pus numele Zara.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/38/


 
gabitzaData: Sâmbătă, 28 Mar 2015, 9:47 AM | Mesaj # 41
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 39


1. Deci Iosif a fost dus in Egipt si din mana Ismaelitilor, care l-au dus acolo, l-a cumparat egipteanul Putifar, o capetenie de la curtea lui Faraon si comandantul garzii lui.

2. Domnul insa era cu Iosif si el era om indemanatic si traia in casa egipteanului, stapanul sau.

3. Stapanul sau vedea ca Domnul era cu dansul si ca toate cate facea el, Domnul le sporea in mana lui.

4. De aceea a aflat Iosif trecere inaintea stapanului sau si i-a placut si l-a pus peste casa sa si toate cate avea le-a dat pe mana lui Iosif.

5. Iar dupa ce l-a pus peste casa sa si peste toate cate avea, a binecuvantat Domnul casa egipteanului pentru Iosif si era binecuvantarea Domnului peste tot ce avea el in casa si in tarina sa.

6. Si a lasat Putifar pe mana lui Iosif tot ce avea si, de cand il avea pe el, nu purta grija de nimic din cate avea, fara numai de painea ce manca. Iosif insa era chipes la statura si foarte frumos la fata.

7. Asa fiind, femeia stapanului sau si-a pus ochii pe Iosif si i-a zis: "Culca-te cu mine!"

8. Iar el n-a voit, ci a zis catre femeia stapanului sau: "De cand sunt aici, stapanul meu nu poarta grija de nimic in casa sa, ci toate cate are le-a dat pe mana mea.

9. In casa aceasta nu-i nimeni mai mare decat mine si de la nimic nu sunt oprit decat numai de la tine, pentru ca tu esti femeia lui. Cum dar sa fac eu acest mare rau si sa pacatuiesc inaintea lui Dumnezeu?"

10. Dar, desi ea zicea asa lui Iosif in toate zilele, el n-o asculta sa se culce cu ea, nici sa fie cu ea.

11. Se intampla intr-o zi sa intre Iosif in casa dupa treburile sale si, nefiind in casa vreunul din casnici,

12. Ea l-a apucat de haina si i-a zis: "Culca-te cu mine!" El insa, lasand haina in mainile ei, a fugit si a iesit afara.

13. Iar ea, cand a vazut ca el, lasandu-si haina in mainile ei, a fugit si a iesit afara,

14. A strigat pe casnicii sai si le-a zis asa: "Priviti, ne-a adus aici sluga un evreu, ca sa-si bata joc de noi. Caci a intrat la mine si mi-a zis: "Culca-te cu mine!" Eu insa am strigat tare.

15. Auzind el ca am ridicat glasul si am strigat, lasandu-si haina la mine, a fugit si a iesit afara".

16. Si a tinut ea haina la sine pana a venit stapanul lui acasa.

17. Atunci i-a spus si lui aceleasi vorbe, zicand: "Acel rob evreu, pe care l-ai adus la noi, a venit la mine sa ma batjocoreasca si mi-a zis: "Culca-te cu mine!"

18. Dar cand a auzit ca am ridicat glasul si am inceput sa strig, s-a temut si, lasandu-si haina la mine, a fugit si a iesit afara".

19. Auzind stapanul lui cuvintele femeii sale, cate ii spusese despre el, zicand: "Asa si asa s-a purtat cu mine sluga ta!" s-a aprins de manie

20. Si luand stapanul pe Iosif, l-a bagat in temnita, unde erau inchisi cei ce greseau regelui. Si a ramas el acolo in temnita.

21. Dar Domnul era cu Iosif, a revarsat mila asupra lui si i-a daruit trecere inaintea mai-marelui temnitei,

22. Incat mai-marele temnitei a dat pe mana lui Iosif temnita si pe toti osanditii, care erau in temnita, si orice era de facut acolo, el facea.

23. Iar mai-marele temnitei nu avea nici o frica de nimic, ca toate erau pe mana lui Iosif, pentru ca Domnul era cu el si toate cate facea, Domnul le sporea in mainile lui.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/39/


 
gabitzaData: Duminică, 29 Mar 2015, 10:23 AM | Mesaj # 42
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 40


1. S-a intamplat insa dupa aceasta ca marele paharnic al regelui Egiptului si marele pitar sa greseasca inaintea regelui Egiptului, stapanul lor.

2. Atunci s-a maniat Faraon pe cei doi dregatori ai sai: pe mai-marele paharnic si pe mai-marele pitar

3. Si i-a pus sub paza in temnita, in casa capeteniei garzii, unde era inchis Iosif.

4. Iar capetenia temnitei a randuit la ei pe Iosif sa le slujeasca; si au ramas ei cateva zile in temnita.

5. Intr-o noapte insa mai-marele pitar si mai-marele paharnic ai regelui Egiptului, care erau inchisi in temnita, au visat amandoi vise; dar fiecare visul sau si fiecare vis cu intelesul lui.

6. Iar dimineata, cand a intrat Iosif la ei, iata erau tulburati.

7. Si a intrebat Iosif pe dregatorii lui Faraon, care erau cu el la stapanul sau sub paza, si le-a zis: "De ce sunt astazi triste fetele voastre?"

8. Iar ei au raspuns: "Am visat niste vise si nu are cine ni le talcui". Zis-a lor Iosif: "Oare talcuirile nu sunt ele de la Dumnezeu? Spuneti-mi dar visele voastre!"

9. Atunci a spus marele paharnic visul sau lui Iosif si a zis: "Eu am vazut in vis ca era inaintea mea o coarda de vie;

10. Si coarda aceea avea trei vite; apoi a infrunzit, a inflorit si au crescut struguri si s-au copt.

11. Si paharul lui Faraon era in mana mea; si parea ca am luat un strugure si l-am stors in paharul lui Faraon si am dat paharul in mana lui Faraon".

12. Acestuia Iosif i-a zis: "Iata talcuirea visului tau: cele trei vite inseamna trei zile.

13. Dupa trei zile isi va aduce aminte Faraon de dregatoria ta si te va pune iarasi in slujba ta; si vei da lui Faraon paharul in mana, cum faceai mai inainte, cand erai paharnic la el.

14. Deci, cand vei fi la bine, adu-ti aminte si de mine si fa-mi bine de pune pentru mine cuvant la Faraon si ma scoate din inchisoarea aceasta;

15. Caci eu sunt furat din pamantul Evreilor; si nici aici n-am facut nimic, ca sa fiu aruncat in temnita aceasta".

16. Vazand mai-marele pitar ca a talcuit bine, a zis catre Iosif: "Si eu am visat un vis: si iata ca aveam pe cap trei panere cu paine.

17. Iar in panerul cel mai de deasupra se aflau toate felurile de aluaturi coapte, din care mananca Faraon, si pasarile cerului le ciuguleau din panerul cel de pe capul meu".

18. Raspunzand acestuia, Iosif i-a zis: "Iata si talcuirea visului tau: cele trei panere inseamna trei zile.

19. Dupa trei zile Faraon iti va lua capul si te va spanzura pe un lemn si pasarile cerului iti vor ciuguli carnea".

20. Iar a treia zi, fiind ziua nasterii lui Faraon, a facut acesta ospat pentru toti dregatorii sai si in mijlocul dregatorilor sai si-a adus aminte de paharnic si de mai-marele pitar;

21. Si a pus iarasi pe mai-marele paharnic in dregatoria lui, si dadea el paharul lui Faraon in mana;

22. Iar pe mai-marele pitar l-a spanzurat, dupa talcuirea pe care o facuse Iosif.

23. Dar mai-marele paharnic nu si-a mai adus aminte de Iosif, ci l-a uitat.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/40/


 
gabitzaData: Luni, 30 Mar 2015, 9:44 AM | Mesaj # 43
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 41


1. La doi ani dupa aceea, a visat si Faraon un vis. Se facea ca statea langa rau;

2. Si iata ca au iesit din rau sapte vaci, frumoase la infatisare si grase la trup, si pasteau pe mal.

3. Iar dupa ele au iesit alte sapte vaci, urate la chip si slabe la trup, si au stat pe malul raului linga celelalte vaci;

4. Si vacile cele urate si slabe la trup au mancat pe cele sapte vaci frumoase la chip si grase la trup; si s-a trezit Faraon.

5. Apoi iar a adormit si a mai visat un vis: iata se ridicau dintr-o tulpina de grau sapte spice frumoase si pline;

6. Si dupa ele au iesit alte sapte spice subtiri, seci si palite de vantul de rasarit;

7. Si cele sapte spice seci si palite au mancat pe cele sapte spice grase si pline. Si s-a trezit Faraon si a inteles ca era vis.

8. Iar dimineata s-a tulburat duhul lui Faraon si a trimis sa cheme pe toti magii Egiptului si pe toti inteleptii lui; si le-a povestit Faraon visul sau, dar nu s-a gasit cine sa-l talcuiasca lui Faraon.

9. Atunci a inceput mai-marele paharnic sa graiasca lui Faraon si a zis: "Imi aduc aminte astazi de pacatele mele:

10. S-a maniat odata Faraon pe dregatorii sai si ne-a pus, pe mine si pe mai-marele pitar, sub paza in casa capeteniei garzii.

11. Atunci amandoi, si eu si el, am visat intr-o noapte cate un vis, dar fiecare am visat vis deosebit si cu insemnare deosebita.

12. Acolo cu noi era si un tanar evreu, un rob al capeteniei garzii, si spunandu-i noi visele noastre, ni le-a talcuit, fiecaruia cu intelesul lui.

13. Si cum ne-a talcuit el, asa s-a si intamplat: eu sa fiu pus iar in dregatoria mea, iar acela sa fie spanzurat".

14. Atunci a trimis Faraon sa cheme pe Iosif. Si scotandu-l indata din temnita, l-au tuns, i-au primenit hainele si a venit la Faraon.

15. Iar Faraon a zis catre Iosif: "Am visat un vis si n-are cine mi-l talcui. Am auzit insa zicandu-se despre tine ca, de auzi un vis, il talcuiesti".

16. Iosif insa raspunzand, a zis catre Faraon: "Nu eu, ci Dumnezeu va da raspuns pentru linistirea lui Faraon".

17. A grait apoi Faraon lui Iosif si a zis: "Am visat ca parca stateam pe malul raului

18. Si iata au iesit din rau sapte vaci grase la trup si frumoase la chip si pasteau pe mal.

19. Si dupa ele au iesit alte sapte vaci rele si urate la chip si slabe la trup, cum eu n-am vazut asemenea in toata tara Egiptului;

20. Si vacile urate si slabe au mancat pe cele sapte vaci grase si frumoase.

21. Si au intrat cele grase in pantecele lor si nu se cunostea ca au intrat ele in pantecele acestora, caci acestea erau tot urate la chip, ca si mai inainte. Apoi, desteptandu-ma, am adormit iar.

22. Si am visat iar un vis ca dintr-o tulpina au iesit sapte spice pline si frumoase.

23. Si dupa ele au iesit alte sapte spice slabe, seci si palite de vantul de rasarit;

24. Si cele sapte spice seci si palite au mancat pe cele sapte spice frumoase si pline. Am povestit acestea magilor, dar nimeni nu mi le-a talcuit".

25. Atunci a zis Iosif catre Faraon: "Visul lui Faraon este unul: Dumnezeu a vestit lui Faraon cele ce voieste sa faca.

26. Cele sapte vaci frumoase inseamna sapte ani; cele sapte spice frumoase inseamna sapte ani; visul lui Faraon este unul.

27. Cele sapte vaci urate si slabe, care au iesit dupa ele, inseamna sapte ani; de asemenea si cele sapte spice, seci si palite de vantul de rasarit, inseamna sapte ani. Vor fi sapte ani de foamete.

28. Iata pentru ce am spus eu lui Faraon ca Dumnezeu a aratat lui cele ce voieste sa faca.

29. Iata, vin sapte ani de belsug mare in tot pamantul Egiptului.

30. Dupa ei vor veni sapte ani de foamete si se va uita tot belsugul acela in pamantul Egiptului si foametea va secatui toata tara.

31. Si belsugul de altadata nu se va mai simti in tara, dupa foametea care va urma, ca va fi foarte grea.

32. Iar ca visul s-a aratat de doua ori lui Faraon, aceasta inseamna ca lucrul este hotarat de Dumnezeu si ca El se grabeste sa-l plineasca.

33. Si acum sa aleaga Faraon un barbat priceput si intelept si sa-l puna peste pamantul Egiptului.

34. Sa porunceasca dar Faraon sa se puna supraveghetori peste tara, ca sa adune in cei sapte ani de belsug a cincea parte din toate roadele pamantului Egiptului.

35. Sa stranga aceia toata painea de prisos in acesti ani buni ce vin si s-o adune in cetatile painii, sub mana lui Faraon, si sa o pastreze spre hrana;

36. Hrana aceasta va fi de rezerva in tara pentru cei sapte ani de foamete, care vor urma in tara Egiptului, ca sa nu piara tara de foame".

37. Aceasta a placut lui Faraon si tuturor dregatorilor lui.

38. Si a zis Faraon catre toti dregatorii sai: "Am mai putea gasi, oare, un om, ca el, in care sa fie duhul lui Dumnezeu?"

39. Apoi a zis Faraon catre Iosif: "De vreme ce Dumnezeu ti-a descoperit toate acestea, nu se afla om mai intelept si mai priceput decat tine.

40. Sa fii dar tu peste casa mea. De cuvantul tau se va povatui tot poporul meu si numai prin tronul meu voi fi mai mare decat tine!"

41. Apoi Faraon a zis lui Iosif: "Iata, eu te pun astazi peste tot pamantul Egiptului!"

42. Si si-a scos Faraon inelul din degetul sau si l-a pus in degetul lui Iosif, l-a imbracat cu haina de vison si i-a pus lant de aur imprejurul gatului lui.

43. Apoi a poruncit sa fie purtat in a doua trasura a sa si sa strige inaintea lui: "Cadeti in genunchi!" Si asa a fost Iosif pus peste tot pamantul Egiptului.

44. Si a zis iarasi Faraon catre Iosif: "Eu sunt Faraon! Dar fara stirea ta, nimeni nu are sa-si miste nici mana sa, nici piciorul sau, in tot pamantul Egiptului!"

45. Si a pus Faraon lui Iosif numele Tafnat-Paneah si i-a dat de sotie pe Asineta, fiica lui Poti-Fera, marele preot din Iliopolis.


.........


 
gabitzaData: Luni, 30 Mar 2015, 9:51 AM | Mesaj # 44
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
46. Iosif era de treizeci de ani cand s-a infatisat inaintea lui Faraon, regele Egiptului. Iesind dupa aceea de la fata lui Faraon, Iosif s-a dus sa vada toata tara Egiptului.

47. Si a rodit pamantul in cei sapte ani de belsug cate un pumn dintr-un graunte.

48. Si a adunat Iosif in cei sapte ani, care au fost cu belsug in tara Egiptului, toata painea de prisos si a pus painea prin cetati; in fiecare cetate a strans painea din tinuturile dimprejurul ei.

49. Astfel a strans Iosif grau mult foarte, ca nisipul marii, incat nici seama nu se mai tinea, caci nu se mai putea socoti.

50. Dar inainte de a sosi anii de foamete, lui Iosif i s-au nascut doi fii, pe care i-a nascut Asineta, fata lui Poti-Fera, preotul din Iliopolis.

51. Celui intai-nascut, Iosif i-a pus numele Manase, pentru ca si-a zis: "M-a invrednicit Dumnezeu sa uit toate necazurile mele si toate ale casei tatalui meu";

52. Iar celuilalt i-a pus numele Efraim, pentru ca si-a zis: "Dumnezeu m-a facut roditor in pamantul suferintei mele".

53. Iar dupa ce au trecut cei sapte ani de belsug, care au fost in tara Egiptului,

54. Au venit cei sapte ani de foamete, dupa cum spusese Iosif. Atunci s-a facut foamete in tot pamantul, dar in toata tara Egiptului era paine.

55. Cand insa a inceput sa sufere de foame si toata tara Egiptului, atunci poporul a inceput a cere paine la Faraon, iar Faraon a zis catre toti Egiptenii: "Duceti-va la Iosif si faceti cum va va zice el!"

56. Asadar, fiind foamete pe toata fata pamantului, a deschis Iosif toate jitnitele si a inceput a vinde paine tuturor Egiptenilor.

57. Si veneau din toate tarile in Egipt, sa cumpere paine de la Iosif, caci foametea se intinsese peste tot pamantul.


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/41/


 
gabitzaData: Marţi, 31 Mar 2015, 9:18 AM | Mesaj # 45
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 7809
Reputaţie: 2
Status: Neconectat
Facerea (Geneza) 42


1. Afland Iacov ca este grau in Egipt, a zis catre fiii sai: "Ce va uitati unul la altul?

2. Iata, am auzit ca este grau in Egipt. Duceti-va acolo si cumparati putine bucate, ca sa traim si sa nu murim!"

3. Atunci cei zece din fratii lui Iosif s-au dus sa cumpere grau din Egipt,

4. Iar pe Veniamin, fratele lui Iosif, nu l-a trimis Iacov cu fratii lui, caci zicea: "Nu cumva sa i se intample vreun rau!"

5. Au venit deci fiii lui Israel impreuna cu altii, care se pogorau sa cumpere grau, caci era foamete si in pamantul Canaanului.

6. Iar Iosif era capetenie peste tara Egiptului si tot el vindea la tot poporul tarii. Si sosind fratii lui Iosif, i s-au inchinat lui pana la pamant.

7. Cand a vazut Iosif pe fratii sai, i-a cunoscut, dar s-a prefacut ca este strain de ei, le-a grait aspru si le-a zis: "De unde ati venit?" Iar ei au zis: "Din pamantul Canaanului, sa cumparam bucate!"

8. Iosif insa a cunoscut pe fratii sai, iar ei nu l-au cunoscut.

9. Atunci si-a adus aminte Iosif de visele sale, pe care le visase despre ei, si le-a zis: "Spioni sunteti si ati venit sa iscoditi locurile slabe ale tarii!"

10. Zis-au ei: "Ba nu, domnul nostru! Robii tai au venit sa cumpere bucate.

11. Toti suntem feciorii unui om si suntem oameni cinstiti. Robii tai nu sunt spioni!"

12. Iar el le-a zis: "Ba nu! Ci ati venit sa spionati partile slabe ale tarii".

13. Ei insa au raspuns: "Noi, robii tai, suntem doisprezece frati din pamantul Canaan: cel mai mic e astazi cu tatal nostru, iar unul nu mai traieste".

14. Iosif insa le-a zis: "E tocmai cum v-am spus eu, cand am zis ca sunteti spioni.

15. Iata cu ce veti dovedi: pe viata lui Faraon, nu veti iesi de aici, pana nu va veni aci fratele vostru cel mai mic.

16. Trimiteti dar pe unul din voi sa aduca pe fratele vostru; iar ceilalti veti fi inchisi pana se vor dovedi spusele voastre de sunt adevarate sau nu; iar de nu, pe viata lui Faraon, sunteti cu adevarat spioni".

17. Si i-a pus sub paza vreme de trei zile.

18. Iar a treia zi a zis Iosif catre ei: "Faceti aceasta ca sa fiti vii! Eu sunt om cu frica lui Dumnezeu.

19. De sunteti oameni cinstiti, sa ramana inchis un frate al vostru; iar ceilalti duceti-va si duceti graul ce ati cumparat, ca sa nu sufere de foame familiile voastre.

20. Dar sa aduceti la mine pe fratele vostru cel mai mic, ca sa se adevereasca cuvintele voastre, si nu veti muri". Si ei au facut asa.

21. Ziceau insa unii catre altii: "Cu adevarat suntem pedepsiti pentru pacatul ce am savarsit impotriva fratelui nostru, caci am vazut zbuciumul sufletului lui cand se ruga, si nu ne-a fost mila de el si nu l-am ascultat, si de aceea a venit peste noi urgia aceasta!"

22. Atunci raspunzand Ruben, le-a zis: "Nu v-am spus eu sa nu faceti nedreptate baiatului? Voi insa nu m-ati ascultat si iata acum sangele lui cere razbunare".

23. Asa graiau ei intre ei si nu stiau ca Iosif intelege, pentru ca el graise cu ei prin talmaci.

24. Iar Iosif s-a departat de la ei si a plans. Apoi intorcandu-se iarasi si vorbind cu dansii, a luat dintre ei pe Simeon si l-a legat inaintea ochilor lor.

25. Dupa aceea a poruncit Iosif sa le umple sacii cu grau si argintul lor sa-l puna fiecaruia in sacul lui si sa le dea si de ale mancarii pe cale. Si li s-a facut asa.

26. Si punandu-si ei graul pe asini, s-au dus de acolo.

27. Dar cand au poposit noaptea la gazda, dezlegandu-si unul sacul, ca sa dea de mancare asinului sau, a vazut argintul sau in gura sacului

28. Si a zis catre fratii sai: "Argintul meu mi s-a dat inapoi si iata-l in sacul meu". Atunci s-a tulburat inima lor si cu spaima zicea unul catre altul: "Ce a facut, oare, Dumnezeu cu noi?"

29. Iar daca au venit la Iacov, tatal lor, in tara Canaan, i-au povestit toate cate li se intamplase, zicand:

30. "Stapanul tarii aceleia a grait cu noi aspru si ne-a pus sub paza, ca pe niste spioni ai tarii aceleia.

31. Noi insa i-am spus ca suntem oameni cinstiti; ca nu suntem spioni;

32. Ca suntem doisprezece frati, fii ai aceluiasi tata; ca unul din noi nu mai traieste, iar cel mai mic e cu tatal nostru in pamantul Canaan.

33. Insa omul, stapanul tarii aceleia, ne-a zis: "Iata cum am sa aflu eu de sunteti oameni cinstiti: lasati aici la mine pe un frate, iar graul ce ari cumparat luati-l si va duceti la casele voastre;

34. Sa aduceri insa la mine pe fratele vostru cel mai mic si atunci voi sti ca nu sunteti spioni, ci oameni de pace, si va voi da pe fratele vostru si veti putea face cumparaturi in tara aceasta".

35. Dar desertand ei sacii lor, iata, legatura cu argintul fiecaruia era in sacul sau; si vazandu-si ei legaturile cu argintul lor, s-au spaimantat si ei si tatal lor.

36. Atunci, Iacov, tatal lor, a zis catre ei: "M-ati lasat fara copii! Iosif nu mai este! Simeon nu mai este! Si acum sa-mi luati si pe Veniamin? Toate au venit pe capul meu!"

37. Raspunzand insa Ruben a zis catre tatal sau: "Da-l in seama mea si ti-l voi aduce; raspund eu de el; iar de nu ti-l voi aduce, sa omori pe cei doi feciori ai mei!"

38. Dar el a zis: "Fiul meu nu se va pogori cu voi in Egipt, pentru ca fratele lui a murit si numai el mi-a mai ramas. Si de i s-ar intampla vreun rau in calea in care aveti a merge, ati pogori caruntetile mele cu intristare in locuinta mortilor!"


Sursa: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/42/


 
Forum » Stil de viață » Diverse » Vechiul Testament (Sa citim Cuvantul lui Dumnezeu!)
Căutare:

Copyright MyCorp © 2019
Găzduire site gratuită — uCoz